Sean Penn szerint egyre több férfi húz szoknyát nadrág helyett és neki ez nem igazán tetszik. Kapott is érte a fejére.

Kisebb vihar támadt Hollywood bulvárbilijében a minap. A szarvihar epicentrumában szegény Sean Penn kapaszkodik, aki mostanában többször is hangot adott azon nézetének, mely szerint a jelen kor Amerikájában eltűnőben van a férfiasság és ez nem igazán oké. A színész Flag Day és Licorice Pizza című filmjei kapcsán került a mikrofon veszélyesebb végére, ahol nem tartotta meg magának a véleményét.

A Culture például egyenesen ezzel a címmel közölte a vele készült interjút: Sean Penn: Számomra frusztráló ez a világ

Ebben a 61 éves színész elmondta, hogy hiányzik neki a hagyományos férfiasság. „Én annak a klubnak a tagja vagyok, melyben úgy gondolják, hogy az amerikai kultúra vadul feminizálódik. Nem gondolom, hogy a férfiasságnak valaha bármi köze is volt a nőkkel szemben tanúsított durvasághoz, érzéketlenséghez vagy tiszteletlenséghez, és azt sem hiszem, hogy ahhoz, hogy fair bánásmódban részesítsük a nőket, magunknak is nőkké kellene válnunk.”

A cikk nem bontja ki ezt a gondolatmenetet, de azzal a megállapítással zárul, hogy Penn magát egy másik, immár letűnt generáció tagjának tartja.

„Örülök, hogy megöregedtem és már nem kell foglalkoznom azzal, merre tart ez az egész.”

Sean Penn és lánya, Dylan, akivel együtt dolgozott a Flag Day című filmben

Ez aztán nem maradt annyiban, az Independent ugyanis interjút készített a színésszel és annak lányával – aki a Flag Day című moziban apjával együtt játszott –, melyben Penn a korábbi kijelentéseit firtató kérdésre elmondta, hogy szerinte a férfiak manapság elnőiesednek.

„Vannak az életemben nagyon erős nők, akik a maszkulinitásra nem a nők elnyomásának eszközeként tekintenek. Úgy gondolom, hogy sok olyan gyáva gén van a férfiakban, melyek arra késztetik őket, hogy a farmert szoknyára cseréljék.”

Miután ez a két írás felkerült a netre, az online népesség egy igen tekintélyes részének valószínűleg a következő fogalmazódhatott meg a fejében:

Huhuhú-juhuhú!

Különösen azoknak fordulhatott át vérvörösbe a szeme, akik a polkorrektséget a #MeToo-val együtt szívták magukba az elmúlt években, hogy aztán a woke nemzedék oszlopos tagjaiként lapátolják a gyűlöletszenet az eltörléskultúra kazánjába. A Twitteren fel is harsant a hadba hívó kürt, mert ugye Sean Penn a jelek szerint nem akar részt venni az elfogadás szép új világának felépítésében, aki pedig ellenáll, az dögöljön meg... az elfogadás jegyében, persze.

Nem kellett sokat várni arra, hogy egy másik sztár az ekézők élére álljon. Nem más, mint a Westworld című sorozatból ismert Thandie Newton vállalta a megmondóember szerepét, aki egy kicsit sem visszafogott bejegyzéssel küldte el a picsába Pennt a Twitteren, melyben nem épp vitaindító stílusban tette fel a költői kérdést színészkollegájának:

„Haver, te meg mit BE-SZÉLSZ?? De KOMOLYAN! Egy össze-vissza hablatyoló BOLOND vagy. MF (az anyabaszó angol rövidítése), régebben szexi voltál, de most már csak tragikus vagy.”

Ugye ismerős?

Az érvek valahogy elmaradtak, bár valószínűleg Newton azzal a gondolattal a fejében markolhatott rá Penn tökeire, hogy nem muszáj értelmes mondatokban kommunikálnia, ahogy egy laposföldhívőnek sem kezd el asztrofizikáról magyarázni az ember. Később azt is kifejezésre juttatta, hogy sajnálja Penn lányát, amiért végig kellett hallgatnia apja sületlenségeit, majd hozzátette, hogy még szerencse, hogy a lány anyja, azaz Penn korábbi felesége, Robin Wright nagyon menő.

A kitörés hátterének megértéséhez tudni kell, hogy Newton már a 2010-es évek elejétől a nemek közötti egyenlőség élharcosa. Ez persze önmagában még nem indokolna egy ilyen dühödt kirohanást, a színésznő azonban állítása szerint még tinédzserként szexuális visszaélés áldozata volt. 2016-ban nyilvánosságra hozta, hogy kamaszként részt vett egy meghallgatáson, melyen le kellett vetkőznie, a meghallgatást levezénylő rendező pedig később az ekkor készült felvétellel szórakoztatta az ismerőseit. Szóval az valamennyire érthető, ha Newtont érzékenyen érinti a férfiasság-nőiesség témája, de az továbbra sem világos, miért hergelték fel ennyire Penn szavai.

A színész ugyanis nemigen tett akár a nőket, akár a férfiakat degradáló megjegyzéseket, bár a gyáva gén kifejezést könnyen félre lehet magyarázni, ha az embernek ez a feltett szándéka. Penn nyilvánvalóan nem a szőrös-szarszagú-verekedős férfiállat képét akarta idealizálni,

egészen egyszerűen a férfiassághoz tapadó szerepek feladását kéri számon a kortársain, ami igen, pontosan ennyire lett meredek téma az elmúlt évtizedben.

Penn jól érzi, ő már tényleg öreg ahhoz, hogy megértse, manapság a nemi szerepekről nem kezdhet el beszélni az ember csak úgy durrbele. Vagyis megteheti, de a másik oldalról garantáltan érkezik majd a válasz, melynek tartalma és stílusa jelen esetben sokkal inkább jellemzi Newtont és az általa képviselt woke nemzedéket, mint Penn-nek a téma kapcsán mutatott esetleges inkompetenciáját.

A fenti esetben ugyanis nem az az elkeserítő, hogy egyesek aggasztónak tartják a hagyományos nemi szerepek eltűnését, hanem az, hogy a téma mentén felhúzott barikádok másik oldalán állók csakis puskalövéssel képesek válaszolni, ha amott megmoccan valaki. Ha mindenkinek ennyire viszket az ujja a ravaszon, valahányszor előkerül a téma, akkor a sokat emlegetett és mára nagyon nem polkorrekt nemi szerep fogalmának kivégzése során az értelmes vita is a járulékos áldozatok között végezheti.

Döntse el ki-ki maga, megéri-e így folytatni a háborút, mert ha nem változnak a hadviselés szabályai, jó eséllyel mindkettő ott marad a csatatér sarába taposva!

Ez is érdekelhet:

(főkép: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Sokkolni fog, mennyire megöregedtél, ha meglátod, hogy néz ki most a Teletabik napocskájában mosolygó csecsemő