
Az IKEA-ról valószínűleg két dolog jut az eszedbe: a könnyen összeszerelhető bútorok és a húsgolyó. Nyilván a svéd üzlethálózat fő profilja az előbbi, de annak is megvan a jó oka, hogy miért van étterem minden egyes IKEA-ban.
A nagyobb üzletek, mint például az IKEA olyan helyre épültek – javarészt a város szélén –, ahol alig lehetett éttermet találni, ezért a svédek meglépték az okosat: kávézóval és étteremmel bővítették a repertoárjukat.
Mára persze kicsit megváltozott a helyzet (értsd: könnyebb kajához jutni az üzletek környékén), de a hagyományt megőrizték, aminek azért van egy olyan oldala is, hogy az éhes vevő gyorsabban távozik, ergo kevesebbet is költ.
Egyébként a menü kialakítása esetében is kábé ugyanaz volt az elv, mint a bútoroknál: legyenek egyszerűek és olcsók.
És az megvan, hogy...?
(via)