Amplifier, azaz erősítő névre keresztelte az alkotója a lakókocsit, amit berendezéssel együtt szépen felszeletelt. De mit erősít és hogyan?

Skandinávia legnagyobb köztéri művészeti biennáléját tizenkét héten át lehet megnézni a svédországi Örebróban. Ez az OpenART, aminek az idei kiadására készített Baptiste Debombourg egy koronavírus-ihlette munkát, ami

a megváltozott otthon- és térérzékelést ábrázolja: szó szerint eltolja-szétbontja a vizuális  élményt, hogy megnyissa az elmét a valóság rejtett rétegei előtt. Mindezt elég plasztikusan mutatja be, egy lakókocsi felszeletelésével.

Ma már ez szerencsére a múlt, és lehetőleg sosem tér vissza abban a formájában, mint 2020 elején, amikor „eltűnt a kaland és az álmainak spontán valóra váltásának lehetősége”, ahogy Debombourg fogalmazott, aki elítéli, hogy a járvány idején a döntéshozók megállították az emberek mozgását, amivel szerinte „kioltották a szabadságot”.

Az alkotója szerint a mű a rombolás és az átalakulás között ingadozik, így testesíti meg a szabadság és függetlenség – Debombourg számára a legfontosabb értékek – iránti elsöprő vágyat. Az Amplifier nevű lakókocsit az örebrói vár előtt állították ki.

Debombourg a korábbi munkáiban is az el nem mondott, figyelmen kívül hagyott történetekkel foglalkozott; magát „helyreállító” művésznek tartja, aki szívesen javít falakat, bútorokat és tárgyakat, miközben másképp mutatja meg azokat.

(Forrás, fotók: Baptiste Debombourg)

Ez is érdekelhet:

Agycsavaró illúziónak tűnik ez a tengerparti szobor

A táskát cipelő, megszaggatott szobrok ismerősek lehetnek a netről: Bruno Catalano most díjat nyert az egyikkel, és elmondta, miért ilyen az Utazó című sorozata.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Jövőre már csak olyan alkotások kaphatják meg a legjobb film Oscarját, melyek foglalkoznak valamely hátrányos helyzetű csoporttal

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés