Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Minden megvan benne, amit már évek óta szerettünk volna látni egy FIFA-epizódban. Csak olyan, mintha összecsapták volna.

Még a FIFA 18 idején azt találtam mondani, hogy teljesen biztos vagyok benne, hogy a következő évi újítás az utcai foci beemelése lesz, így összeolvad a rég nem látott FIFA Street, és mindenki boldog lesz, mint Ferike, aki a sikeres ördögűzés után megkapta a bringát a madaras teszkóból. Kicsit tévedtem, két évvel később jött el a pillanat, végre megjelent a FIFA futsal módja, a VOLTA, és minden annyira jó lehetett volna, hogy földöntúli boldogság költözzön a lelkünkbe. Aztán jött a FIFA 20.

Papíron minden megvan benne, ami a széria legjobbjává emelhetné, de csak papíron. Még mindig ugyanaz a FIFA, amit szeretünk, plusz a FIFA Street, amit szintén szeretünk, csak éppen semmi sincs tökéletesre csiszolva benne. Mintha kapkodtak volna. És itt jön képbe az, amit már olyan régóta mondogat mindenki ezzel a szériával kapcsolatban.

Nem kellene évente kiadni egy új részt. Oké, persze, irdatlan pénzek vannak benne, az emberek akkor is megveszik, ha csak árnyalatnyi fejlesztéseket végeznek az előző epizódhoz képest. Eddig viszonylag ügyesen vették az akadályokat a fejlesztők, bekerült az abszolút filmszerű Journey-sztorimód, bepakolták a női focicsapatokat, élethűbb lett a labda és a játékosok mozgása is, de tegyük a szívünkre a kezünket, a FIFA Street visszatérése nagyobbat ütött mindennél, amit az EA az utóbbi években kitalált.

Csak hát ez elég nagy falat. Értelmes sztorit kitalálni, ahogyan folytatódhat a Journey, és teljesértékű VOLTA-módot kreálni, gyakorlatilag egy játékot készíteni a játékon belül, ami akár önállóan is megállhatna a lábán. És akkor jött az ötlet: kerüljön ki a Journey-mód, pakoljuk be a VOLTA-ba, induljon el egy utcai focis történet, és így két legyet ütünk egy csapásra. Csak egyet felejtett el az EA: ettől még nem lesz érdekes ez a játékmód, főként úgy nem, hogy van összehasonlítási alapunk, és ez a FIFA Street.

A VOLTA sajnos elég szürke lett. El lehet vele szórakozni, megjelennek benne az utcai foci legendái is itt-ott, de maga rá fazonírozott sztorimód nem túl érdekes, rövid, viszont azt nem lehet a szemére vetni, hogy ne próbálkozott volna valami teljesen mást adni, mint amit eddig. És igazából egyszerűen arról van szó, hogy nem azt adja, mint amit anno a FIFA Street adott. Tulajdonképpen fogták, és ugyanazt a játékmechanikát belepasszírozták a kispályás focijátékba, mint amit a nagypályán látsz, és csak attól lett pörgősebb, mert szűkebb a tér, nem attól, mert úgy zsonglőrködhetsz a labdával, ahogy a kedved tartja.

De valószínűleg az időhiány miatt történt így. Kellett egy sztorimód rá, valamennyire működőképesnek kellett lennie, aztán ennyi. Viszont az sincs kizárva, hogy az EA elgondolkodott a Street újjáélesztésén, és egyszerűen nem akart teljesértékű utcai focis játékmódot adni, mert akkor a kutya se venné meg a teljes játékot. Bárhogy is van, a VOLTA picit csalódás, de haverokkal el lehet szórakozni vele, viszont ha két gombnyomásra ott van mellette a „normál” FIFA, akkor nagyon kevesen fognak ráfanyalodni.

A FIFA szokásos része… szokásos. Nem sok újítás szorult a játékba ezen a téren, gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint a 19, a labda talán egy picit élethűbben viselkedik, a meccsek pedig még mindig baromi jók, ha mi is jók vagyunk, a stadion hangulata szuper, de a PES-sel összehasonlítva a játékosoknak nincs akkora súlyuk, kicsit akciófiguráknak érződnek, viszont a kidolgozottságukra egyáltalán nem lehet panasz. Azt viszont már félve említi meg az ember, hogy a karriermód eltűnése, illetve a VOLTA-ba átkerülése után egy teljesen érdektelen verzió maradt a nagypályás focira, amit valószínűleg jövőre úgy gondol át majd a fejlesztőbrigád, mintha az élete múlna rajta. Ne ebben tessék már a PES-re hasonlítani, kezitcsókolom!

Ez így ebben a formában kevés most a győzelemhez. Még mindig jó játszani a FIFA-val, csak hát elmaradt a nagy csoda, a belengetett Street-utód hosszú távon unalmas, ráadásul ezúttal a Juventust is hiába keresi az ember a csapatok között, az EA elvesztette az exkluzív lincenszét, de persze ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne a csapattal rúgni a labdát, Piemonte Calcio néven lehet őket megtalálni. Értékelendő az EA szándéka az újításra, de bőven lett volna még mit kidolgozni a FIFA 20-on, viszont ha ez megtörtént volna, hosszú ideig nem lehetett volna letaszítani a trónról ezt a focis játékot. Így nem csak VOLTA van, hanem túl sok volna, az pedig senkinek sem annyira jó.

7
  • Már nagyon vártuk a VOLTA-t, de azért ennél jobban is kidolgozhatták volna
  • A sztorimód nem túl érdekes
  • Az alapjáték nem sokat változott, de a FIFA 20 szép és jó vele focizni, csak ez most kevés a boldogsághoz
HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.