Nem a Korhatár Bizottság kedvenc filmje – Gonosz halott-kritika
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem került itthon mozikba, de mostantól DVD-n és Blu-rayen hazavihető az új Evil Dead. És jó is? Jó bizony, de nem egészen úgy, ahogy a régiek voltak.

Ennél zavarosabb remake talán még sosem készült a filmtörténelemben. Mert a kultikus Gonosz halott-aknak ez bizony egyszerre a folytatása és újrája is egyben, ráadásul a következő epizódja a hírek szerint egyfajta crossover-filmként fog szolgálni a régi és az új széria között. Mindez úgy készül, hogy Sam Raimi már bejelentette a hivatalos Evil Dead 4-et, ami ugyebár A sötétség serege folytatásaként hivatott leforogni. Aki érti, oldja meg.

Arról lehet itt inkább szó, hogy Sam Raimi rendező kijelölte az utódját az elsőfilmes Fede Alvarez személyében, a producerek, a régi trilógia direktora, főszereplője és producere, avagy Sam Raimi, Bruce Campbell és Robert Tapert pedig a rajongói nyomás és elégedetlenkedés miatt maguk sem tudhatták, hogyan fog ez sikerülni (bár a szkriptet remeknek értékelték), ezért igyekeztek tartani a gyeplőt, amennyire csak tudták, vagy legalábbis amennyire érdemes volt. A 2013-as ámokfutás ennek köszönhetően lett hű a régi filmekhez, és abszolút könnyedén beilleszthető a modern korok horrorjai közé. Azt viszont nem állítanánk, hogy a színvonalukhoz is felér, de ettől még nagyon-nagyon jó. És véres, mint egy tömegbaleset.

A faház és a könyv a régi, a helyzet viszont picit új. Ezúttal öt fiatal (három lány és két fiú) érkezik a bohémtanyára annak érdekében, hogy az egyik leányzót, Miát (Jane Levy) leszoktassa drogfüggéséről. De mily’ meglepő, a jól ismert pincében továbbra sem óbor pihen, inkább néhány döglött macska lóg, akik alatt egy érdekes könyv lapul, melyet legalább annyira szeretnének később elpusztítani, mint egy meg nem jelent Alkonyat-könyvet azok, akik látták az összes filmet. Hogy teljes legyen az öröm, egyikük bizony felolvas az oldalakról, hiszen minden magazinban benne van, hogy nyugodtan olvasgassunk dróthálóval bevont könyvekből egy elhagyatott erdei házban. Naná, hogy elindul a halálozás!

De milyen halálozás! Ilyen brutális öldöklést nem igazán láthattál moziban. És itthon sem fogsz. Mert teljes joggal nem merte bevállalni a forgalmazó, egyébként sem vagyunk a horror országa, egy ilyen brutalitással megáldott vagy megvert mozit pedig még 18-as karikával sem igazán játszhatnának a mozik. Itt tényleg minden megtörténik, csak a legedzettebbek vágjanak neki a gyomrot próbáló jeleneteknek, de azt azért jobb gyorsan megjegyezni, hogy ha láttad a trailert, nagyjából mindent láttál már, ami instant hányásra késztethet a másfél órás játékidő alatt.

Az Evil Dead-remake brutális, szépen fényképezett, dicséretes módon semmiféle CGI-jal nem dolgozik (minden, amit látsz, maszk- és trükkmesterek munkája), csak éppen egyetlen ponton bukik el: nincs benne egyetlen olyan markáns karakter sem, mint Bruce Campbell Ash-e volt. Tudjuk, nem feltétlenül lehet és nem is illik őt utánozni, de a szereplők Mián kívül meglehetősen ötlettelenek, csak arra jók, hogy töltelékként úszkáljanak a véres levesben. Campbell beköszönésére a stáblista után viszont nincs sok magyarázat, legalább egy cameo erejéig beugorhatott volna, mint ahogy Sam Raimi kultikus Oldsmobile Delta 88-a is, ami a mester minden megmozdulásánál megjelenik.

Az idei Gonosz halott a régiektől eltérően ráadásul a legkevésbé sem humoros, láthatóan nem is akar az lenni, meghökkentő viszont annál inkább. És még így is az utóbbi évek legjobb horrorja. Csak éppen egy akkora klasszikushoz kellett volna felnőnie, amihez nem nagyon lehet. Egy DVD-t, Blu-rayt lazán megér. De csak az igazán edzett gyomrúaknak.

7/10

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.