Valamiért az amerikai rapperszcénának nagyon bekattant az Omega 1969-es slágere.

Először 2013-ban robbant ki egy zenei botrány a Gyöngyhajú lány című dallal kapcsolatban, amikor Kanye West a New Slaves című művében egy az egyben felhasználta a szám dallamait. Ehhez egyébként előzetesen engedélyt kért a dal jogdíjai felett rendelkező Presser Gábortól és Adamis Annától, akik abba akár bele is egyeztek volna, de feltételül szabták, hogy erről kössenek szerződést, amire végül nem került sor. Presser és Adamis az engedély nélküli felhasználás miatt 2,5 millió dollárra perelték a rappert, aki a kitűzött bírósági meghallgatása előtt két nappal úgy döntött, hogy peren kívül egyezik meg magyar kollégáival.

Hogy mekkora összeg cserélt akkor gazdát, nem lehet tudni, mivel az egyezség részét képezte egy titoktartási megállapodás, ami mindkét felet köti a mai napig.

A New Slaves YouTube-ra feltöltött verziójában 2:52 másodperctől hallhatod a plagizált részt:

Most hasonló sztori van kibontakozóban, kiderült ugyanis, hogy egy egy Lil Yachty nevű, szintén amerikai rapper gyakorlatilag fogta a Gyöngyhajú lány refrénje alatti dallamot, és rárappelte a Jesse Owens című számát. A dolog annyira egyértelmű, hogy további bizonygatás helyett elég, ha megmutatjuk magát az alkotást:

Az Omega dalát egyébként már többször is feldolgozták külföldi előadók, amivel előzetes engedély birtokában nem is lenne semmi baj. A Scorpions például White Dove címmel adta elő a számot 1995-ben, és mivel erről előzetesen megegyeztek a magyarokkal, a feldolgozás teljesen jogszerű volt. Lil Yachty mostani számával egy kicsit más a helyzet, mely miatt a jogtulajdonosok valószínűleg meg is fogják tenni a szükséges jogi lépéseket.

Ez is érdekelhet:

A The Prodigy huszonhat év után kevésbé bántóra változtatta a Verd össze a szukámat! című számának szövegét

Nehogy már sértve érezze magát és az érzéseit a Prodidzsáj koncertjeire járó úri közönség!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Deadpool és Rozsomák durván egymásnak esnek közös filmjük teljes előzetesében

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés