A The Prodigy az 1997-ben kiadott The Fat of the Land című album környékén volt a csúcson, aztán a kétezer-tízes évekre annyira messzire kerültek onnan, hogy már a headlinerek közül is kiszorultak, ha megjelentek valamelyik magyar fesztiválon.

Aztán 2019-ben meghalt a frontember, Keith Flint, a zenekar pedig ezzel maga mögött hagyta a haknizós napjait. A formáció másik énekese, Maxim akkor azt mondta, hogy Keith-t egyszerűen nem lehet pótolni és ezt a banda meg sem próbálta, inkább szögre akasztották a fellépőruhákat.

Balra Keith Flint, jobbra Maxim látható

Négy évig tartott a szünet, idén ősszel ugyanis a The Prodigy turnézni indult Európában, a londoni Alexandra Palace-ban múlt hét pénteken tartott fellépésükön pedig már történt is valami, ami miatt elkezdtek beszélni róluk az emberek.

Nemcsak azok emlékezhetnek egy bizonyos nótára, akik annak idején megvették az említett nagylemezt, a Smack My Bitch Up című szám ugyanis szélesebb körben verte fel az állóvizet. A dal címe magyarra nagyjából úgy fordítható le, hogy Verd össze a szukámat! és az igen erőszakos klippel együtt a közönség egy tekintélyes része úgy értelmezte az alkotást, hogy a The Prodigy a párkapcsolati erőszakot dicsőíti. Mi tagadás, az egyes szám első személy nézőpontból felvett klip főszereplője a videó öt perce alatt drogozott, nőket zaklatott, verekedett, sőt, az utolsó percre még egy kis pornót is odatoltak a megszeppent nézők elé.

A klip cenzúrázatlan verziója természetesen már nem elérhető a YouTube-on, ezért máshonnan kell összeszedned, ha kíváncsi vagy rá, látni viszont már csak a csattanója miatt is érdemes.

A meredek témaválasztást tehát igen sokan már annak idején sem tudták díjazni, és hiába érveltek azzal a zenekar tagjai, hogy ezzel ők egyáltalán nem akarták romantizálni a kapcsolati erőszakot és hogy a dal szövegét tökre velük együtt szokták üvölteni a koncertjeikre kilátogató csajok is, ezt az érvelést már akkoriban sem találták elég meggyőzőnek a fanyaglók. Voltak tehát ellenérzések, de a banda a legszebb napjaiban még maradéktalanul tojt az egészre, hiszen egyébként sem olyanokkal voltak tele a fellépéseik, akik különösebben a szívükre vették volna, ha Keith Flint éneklés közben valakinek leordítja a fejét.

Nos, úgy tűnik, hogy az újraéledt zenekar tagjai már nem érzik magukban ennyire az erőt, vagy úgy gondolhatják, hogy a profitmaximalizálás és a beleszaromság nem férnek meg egymás mellett. Az említett londoni fellépésen az egyik néző észrevette, hogy a Verd össze a szukámat! című dal nem túl bonyolult szövegét – konkrétan két sorból áll – a fellépők megváltoztatták, kihagyva belőle a Smack my bitch up sort.

Íme a fellépésen készült videó, melyen azért nem annyira feltűnő a változtatás, mert egyrészt tényleg nagyon egyszerű a nóta, másrészt pedig annyira ismert, hogy az ember füle szinte úgy is az eredeti szöveget hallja, hogy valójában nem az hangzik el.

A banda ma este már Amszterdamban lép föl. Miután a sajtó felkapta az imént mutatott videót, kíváncsiak leszünk, lesz-e annyira tökös a Prodidzsáj, hogy csakazértis betolja a huszonhat éves dal sokkoló eredetijét.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Conor McGregor akciófilmjében a bunyók mindenen túltesznek, amit valaha moziban láthattunk

Tíz, streamingre frissen felkerült film, amit érdemes megnézni a héten