Jack Ryan, Rick Deckard, Han Solo, Indiana Jones, megannyi korszakos ikon, akiket egyetlen ember köt össze. Az egykori asztalos, akit maga George Lucas fedezett fel, Hollywood egyik legismertebb arca, azaz Harrison Ford ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Mi azzal kívánunk neki sokat és boldogat, hogy összeszedjük a szerintünk tíz legjobb moziját. Egy dolog biztos: van miből válogatni.

10. Dolgozó lány (Working Girl, 1988)

Ebben a kiváló filmben Ford csak harmadhegedűs volt Melanie Griffith és Sigourney Weaver mellett, de még így is itt van a helye a listán. Szeretjük, mert könnyed, ugyanakkor izgalmas, és megvan benne minden, amiért egy romantikus komédia elé le akar ülni az ember.

9. Az elnök különgépe (Air Force One, 1997)

Azért ahhoz már kell a reputáció, hogy az emberrel eljátszassák az USA elnökének szerepét, kiváltképp, ha az illető elnöknek egy egész csapatnyi terroristával kell szembeszállnia. Fordnak ez is összejött, a végeredményt pedig minden bumfordisága ellenére is imádjuk.

8. Amerikai krétafirka (American Graffiti, 1973)

George Lucas ebben a filmben mutatta be a világnak emberünket. Aprócska alkotás, de annyira süt belőle a hetvenes évek Amerikája, hogy – bár nem éltünk ott és akkor – képtelenek vagyunk neki ellenállni.

7. A kis szemtanú (Witness, 1985)

A kis szemtanú Fordot abba a szerepbe helyezte, amiben a legjobban szeretjük látni: a kompetens, de esendő férfi, aki azért kerül bajba, mert másoknak próbál segíteni. Ezúttal nyomozóként kell beépülnie az amishok közé, hogy megvédje a címszereplő kisfiút a rá vadászó rosszfiúktól.

6. Ártatlanságra ítélve (Presumed Innocent, 1990)

Kellemetlen, ha egy kéjgyilkosság ügyében egy államügyész-helyettesre terelődik a gyanú, aki ráadásul nős és ennek ellenére valóban viszonyt folytatott az áldozattal. Harrison Ford ezzel a szereppel is megbirkózott ebben a feszült thrillerben.

5. Végveszélyben (Clear and Present Danger, 1994)

Tom Clancy regényhősét, a CIA-sztárelemző Jack Ryant Alec Baldwin után, de Ben Affleck, Chris Pine és John Krasinski előtt Harrison Ford alakította. Ő volt az egyetlen, aki ezt két nagyjátékfilmben is megtehette, mi pedig kiválasztottuk ezek közül a szerintünk jobbat. Persze, a Férfias játékokat is szerettük.

4. A szökevény (The Fugitive, 1993)

Richard Kimble kalamajkája Harrison Ford és Tommy Lee Jones tolmácsolásában remake volt, és mint ilyen, azon ritka feldolgozások sorát erősítette, ami mérföldeket vert az eredetire. Feszes tempójú, izgalmas fogócska, ami mai szemmel nézve is ugyanolyan erős, mint annak idején.

3. Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982)

Ridley Scott moziját megjelenésének évében nem fogadta akkora lelkesedés, hiszen a nézők akciófilmet, nem egy filozofikus sci-fit vártak a rendezőtől. Ez a korszakos remekmű az évek során szerencsére megtalálta a közönségét, annyira, hogy 35 évvel később folytatást is kapott, melyben Ford visszatérhetett Rick Deckard szerepéhez.

2. Star Wars V. rész – A Birodalom visszavág (The Empire Strikes Back, 1980)

Ez is kőkemény mozitörténelem, de annyira, hogy sokak számára Ford egyet jelent a nagyszájú, simlis, de aranyszívű űrcsempésszel, Han Solóval. Négy filmben is hozta a karaktert, de mi ezúttal is csak a szerintünk legjobbat szerepeltetjük a listán.

1. Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark, 1981)

És végre elérkeztünk az abszolút favoritunkhoz, a rettenthetetlen régészprofesszorhoz, akit annak ellenére sem tudunk nem imádni, hogy a franchise negyedik része csúfosan leszerepelt, a készülő ötödiket pedig konkrétan rettegve várjuk. Indiana Jones alakja örök. Mindig előkelő helye lesz a szívünkben.

Ez is érdekelhet:

Tíz ikonikus akciófilm a nyolcvanas, kilencvenes évekből, amit már nézhetsz is a Disney+-on

Azt nem garantáljuk, hogy nem fogsz csalódni, de az tuti, hogy néhány órára visszacsöppensz a kamaszkorodba.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának, de töltsük ki A tanú-kvízt!

Akkora istentelenül büdös nagy öngólt lőtt a rendőrség a TikTokon, hogy hirtelen azt sem tudjuk, hova nézzünk

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés