Összeszedtünk tíz olyan alkotást, amely a héten kerül be valamelyik streamingszolgáltató kínálatába, és amellyel érdemes lesz tenni egy próbát. Néha muszáj olyasmit is ajánlani, amit mi biztosan nem nézünk meg. Ha imádod a tukkó, de látványos akció-sci-fiket, eljött a te időd.

Előfordulhat, hogy a kiemelt címek közül némelyik már régebb óta elérhető valamelyik másik szolgáltatónál, de mivel egy átlagos felhasználó nem rendelkezik az összes előfizetéssel, úgy gondoltuk, egy adott platform premierje igenis fontos információ lehet sokaknak.

Íme tehát a hét – szerintünk – legfontosabb bemutatói:

A Keresztapa

Netflix, április 15.

Francis Ford Coppola korszakos alkotása minden idők egyik legjobb gengszterfilmje, állandó hivatkozási alap és megkerülhetetlen klasszikus, ami krimiként és családi drámaként is kiválóan működik. Azt azért ide kell szúrnunk, hogy csak Marlon Brandóra tekintettel nem jegyzik meg, valahányszor előkerül az 1972-es film, hogy a két évvel később bemutatott második rész még ennél is jobban sikerült.

Mátrix

Netflix, április 16.

1999 a mozi legjobb éve volt, és még ebben az esztendőben is ki tudott tűnni a Wachowski testvérek sci-fije, ami nemcsak vizualitásában volt forradalmi, de a benne vázolt filozófia is alaposan elgondolkodtatta az embereket. Bár a franchise-t a később érkező folytatások lassacskán elértéktelenítették, az első rész fénye mit sem kopott az elmúlt 25 évben.

Vétkező szentek

Netflix, április 16.

Egy férfi négy év után megszökik a börtönből, majd nekivág Texasnak, hogy felkeresse feleségét és soha nem látott lányát. David Lowery, a Kísértettörténet és A zöld lovag rendezőjének új szerzői filmjében Casey Affleck, Rooney Mara és Ben Foster viszik a főszerepeket.

A Goldman-ügy

HBO Max, április 18.

A film annak a büntetőpernek a történetét dolgozza fel, melyet 1975-ben indított a francia ügyészség a hírhedt szélsőbalos aktivista, Pierre Goldman ellen. Izgalmas tárgyalótermi dráma, amit Magyarországon eddig csak a miskolci CineFesten lehetett megtekinteni tavaly szeptemberben, de most végre streamingen is elérhetővé válik.

Feledés

HBO Max, április 19.

Már 11 éves Tom Cruise sci-fije, melyben egy magányos hős vigyázza a letarolt Földön hagyott létesítményeket, mígnem egy nap megment egy lezuhant pilótát és ezzel a világa a feje tetejére áll. Nem a műfaj klasszikusa, de azért kellemes időtöltés és még az ember agyát is képes megdolgoztatni valamelyest.

Teher

HBO Max, április 19.

Közel-keleti családi drámákkal nincs tele a padlás, pedig különösen a Nader és Simin - Egy elválás története óta mi szívesen kirándulnánk akár gyakrabban is ebben a zsánerben. A Teher egy fiatal jemeni házaspárról szól, akik a 2015-ös polgárháború utáni gazdasági válságban próbálnak boldogulni. A lány negyedik gyermekekével lesz terhes, ám még egy gyermeket már képtelenek vállalni, az országban az abortuszt azonban nemcsak a törvény, de a vallási szabályok is tiltják. A film ebből a fojtogató szituációból építkezik.

Hazudj velem

HBO Max, április 19.

Philippe Besson azonos című regényéből Olivier Peyon forgatott hatásos drámát, melyben egy író 35 év után tér vissza szülővárosába, hogy szembenézzen a múltjával.

Rebel Moon – 2. rész: A sebejtő

Netflix, április 19.

Zack Snyder akció-sci-fijének első fele a tavalyi év egyik legrosszabb filmje volt. Sokszor adtunk már esélyt a rendezőnek, de az időnk sokkal drágább annál, hogy a Rebel Moon folytatásával is így tegyünk. Snyder kitartó rajongói bázisára tekintettel azonban azt sem tehetjük meg, hogy nem tüntetjük fel ezt a darabot az ajánlóban, annál is inkább, mert ez a Netflix 2024-es premierkalendáriumának egyik legfontosabb darabja. Csak csendben tesszük hozzá, hogy ez nem túl hízelgő a streamingszolgáltató saját gyártású tartalmainak átlagos minőségére nézve.

Családi ügy

HBO Max, április 19.

Nem hazudjuk azt, hogy ez az 1989-es mozi Sidney Lumet legjobbja, de együtt látható benne Sean Connery és Dustin Hoffman, ami épp elég indok arra, hogy újra megnézzük.

Vadászat

HBO Max, április 19.

A Vadászat expozícióját már sokszor láthattuk a mozi története során: egy rakás unatkozó milliomos azzal próbálja meg feldobni a napjait, hogy egy elszigetelt helyre szállítanak egy csapatnyi átlagembert, akiket aztán egyesével levadásznak. Ez a 2020-as verzió abban különbözik a némileg elkoptatott szituációval operáló akciófilmektől, hogy ebben egy jó adagnyi aktuális társadalomkritikát is kap a néző. Meg persze literszám fröcsögő vért, kiélezett pengéket és röpködő ólmot.

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Tudod, melyik Szomszédok-szereplő mondta ezeket a mondatokat az epizódok végén? Próbáld ki a kvízben!

További cikkeink a témában