Akár otthon maradnál, akár kimozdulnál, vannak minőségi tippjeink.

’84 az Örkényben, online

George Orwell 1948-ban írta meg legendássá vált disztópiáját, amely a harminchat évvel későbbi jövőben játszódik. A budapesti Örkény István Színházban ahhoz képest még harminchat évvel tartották a regény alapján írt darab bemutatóját – ebből a távolságból, a jelenkor nézőpontjából közelítenek ehhez a máig érvényes műhöz.

Vajon kilátunk a véleménybuborékból, ami körülvesz minket? Vagy csak képzelünk valamit a külvilágról, és azért találjuk szörnyűnek? És a szörnyű külvilággal szembeni harcunk közben nem válunk-e mi is szörnyetegekké? Ma is aktuális kérdések.

Mikor? Január 15–16.

Hol? Eszinhaz

Illúziók a Deáknál

Mintegy ötven város után Budapestre érkezett a kiállítás, ahol semmi nem az, aminek látszik. Örvénylő alagút, fordított, antigravitációs és végtelen szoba, meg még jó néhány optikai csalódás és érdekesség vár az Illúziók Múzeumában.

A rendezők azt ígérik, nemcsak a gyerekeknek nyújt különleges szórakozást a kiállítás, ahol mindennek van racionális magyarázata, még ha az elsőre nehezen is hihető.

Hol? Illúziók Múzeuma (Budapest VI., Bajcsy-Zsilinszky út 3.)

Operadíva dzsesszesen

Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja ezúttal sajátos, dzsesszes hangvételben mutatja meg fiatalságának meghatározó slágereit, musicalrészleteket, filmzenéket és a táncdalfesztiválok győztes dalait a Dalok a lányszobámból – Ma éjjel táncolnék című koncerten.

Gershwintől Fényes Szabolcsig, Karády Katalintól Marylin Monroe-n át Marlene Dietrichig, az Óz világslágerétől a My fair lady-n át a West Side Story-ig hallhatunk ismert dallamokat a szintén Kossuth-díjas Hot Jazz Band közreműködésével.

Mikor? Január 15., szombat, 11 óra. Jegyvásárlás itt.

Hol? Eiffel Műhelyház (Budapest X., Kőbányai út 30.)

És ezt olvastad már?
Paul Newman újradefiniálta, mit jelent férfinak lenni