A pandémia után nagyon lassan felpörgő filmszínházakra is lehetne fogni 2022 legnagyobb filmes buktáit, de abban az évben, melyben a Top Gun: Maverick ennek ellenére is kasszát robbantott, egy kicsit sántít ez a kifogás. Mutatjuk az idén legnagyobbat hasaló filmek tízes toplistáját, melyek között sajnos két olyan is akad, amit mi simán beválogattunk az év ötven legjobb filmje közé.

10. Rohammentő

Michael Bay neve ma már egyáltalán nem garancia a sikerre, sőt, a rendező neve annyira összeforrt a buta akciófilmekkel, hogy hiába lett a Rohammentő évek óta a legértelmesebb filmje, a negyvenmillió dolláros gyártási költségből világszinten alig tudott 52 milliót csinálni. Ez pedig, beleszámolva a képletbe az ismeretlen összegű, de minden bizonnyal minimum több tízmilliós marketingköltségeket, igen kemény mínuszt jelentett a Universal számára.

Gyártási költség: 40 millió dollár
Világszintű bevétel: 51,8 millió dollár
Mérleg: 11,8 millió dollár

9. Az Északi

Az egyik nagy szívfájdalmunk, hogy Robert Eggers alkotását itt kell viszontlátnunk ezen a listán. Sajnos Az Északi marketingje nagyon félrement, egy vikinges akciómozit ígért a közönségnek, a végeredmény azonban inkább volt egy mitologikus, nagyon dühös, de akcióban egyáltalán nem erős bosszúfilm, amiről rengeteg néző távozott csalódottan, és a negatív szóbeszéd meg is pecsételte a film sorsát.

Gyártási költség: 60 millió dollár
Világszintű bevétel: 69,6 millió dollár
Mérleg: 9,6 millió dollár

8. A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya

A másik film, amit szívből sajnálunk, hiszen Nicolas Cage mozija bővelkedett frenetikus pillanatokban. Sajnos a gigantikus öniróniára nem voltak annyian vevők, mint ahány nézőt ez a remek vígjáték megérdemelt volna.

Gyártási költség: 30 millió dollár
Világszintű bevétel: 29,1 millió dollár
Mérleg: -0,9 millió dollár

7. Bros

Ezt a meleg romkomot az egyik főszereplő, Billy Eichner szerint a homofóbok nyírták ki, valójában azonban a szerencsétlen premierdátumtól az elhibázott reklámkampányig több jól detektálható ok vezetett odáig, hogy végül a Bros is kvalifikálta magát erre a toplistára. A Judd Apatow produceri felügyelete alatt készült film minőségével egyébként állítólag nem voltak bajok.

Gyártási költség: 22 millió dollár
Világszintű bevétel: 14,7 millió dollár
Mérleg: -7,3 millió dollár

6. Azt mondta

Nincs mese, a #MeToo mozgalom kirobbanásáról szóló mozira a kutya sem volt kíváncsi. Az eredmény egy 21 milliós bukta, nem számolva a marketingköltségeket. Biztos ez is a mocskos férfiak miatt volt.

Gyártási költség: 32 millió dollár
Világszintű bevétel: 10,6 millió dollár
Mérleg: -21,4 millió dollár

5. Sötét múlt

Az emberek mostanára unták meg a Liam Neeson főszereplésével készült akcióthrillereket. Szó se róla, ha a film plakátján az ír színészt látjuk pisztollyal a kezében, már mi sem állunk be a sor végére jegyet venni. Az Elrabolva jó volt, szép volt, de a skatulya, amibe akkor Neeson belekerült, mostanra már nagyon kényelmetlen lett.

Gyártási költség: 43 millió dollár
Világszintű bevétel: 15,9 millió dollár
Mérleg: -27,1 millió dollár

4. Háromezer év vágyakozás

A negyedik helytől kezdve már igazán fájó számokat vagyunk kénytelenek közölni. A Háromezer év vágyakozás óriási csorba Idris Elba star powerjén. Hatvanmilliós büdzsé, amiből összesen alig jött vissza 19,3 millió dollár. Ez nagyon fájhatott az MGM-nek!

Gyártási költség: 60 millió dollár
Világszintű bevétel: 19,3 millió dollár
Mérleg: -40,7 millió dollár

3. 355

A 355 a feminista akciófilmek sorát erősíti, melyben kizárólag női szuperkémek mentik meg a világot. Ez a sztori szerint össze is jön nekik, de a stúdiót már sajnos nem tudták megmenteni egy minimum 47 millió dolláros blamától.

Gyártási költség: 75 millió dollár
Világszintű bevétel: 27,8 millió dollár
Mérleg: -47,2 millió dollár

2. Amszterdam

Pedig de vártuk David O. Russell világsztárokkal teletömött moziját! Épp ezért lett ez a modoros, csapongó, teljességgel összeszedetlen alkotás 2022 egyik legnagyobb csalódása, nemcsak nekünk, hanem a Disney számára is. A film egyébként még nem fejezte be mindenhol a mozis pályafutását, szóval a mínusz ötvenmilliós szaldón még szépíthet valamelyest, de mi ehhez nem fűznénk nagy reményeket.

Gyártási költség: 80 millió dollár
Világszintű bevétel: 31,2 millió dollár
Mérleg: -48,8 millió dollár

1. Moonfall

Többé-kevésbé közmegegyezés tárgya, hogy a Moonfall egy irtózatosan buta mozi, de azért azt kevesen tippelték volna meg, hogy Roland Emmerich gagyija egy több mint nyolcvanmilliós kimutatható buktát fog összehozni. Azt beszélik, hogy a Lionsgate és a film kínai partnerei nagyjából 75 milliót költöttek marketingre, melyet beszámolva a büdzsébe, ez bizony – leírni is szörnyű! – egy 140 milliós bukta.

Gyártási költség: 150 millió dollár
Világszintű bevétel: 67,3 millió dollár
Mérleg: -82,7 millió dollár

(forrás: Business Insider)

Itt találod az év – szerintünk – ötven legjobb filmjét:

2022 ötven legjobb filmje

Idén sem vettük megúszósra, jó szokásunkhoz híven ötvenes toplistába szedtük az év szerintünk legjobb alkotásait. Jöhetnek a kulturált ellenvélemények!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

A magyar katonai akciósorozat nagy előzetesében nagyon megy a durrogtatás

Történelmi számsort húztak ki az ötös lottónál

További cikkeink a témában