Ha elhagyod a mobilodat, 90 százalék, hogy visszakerül hozzád – Japánban, ahol a talált tárgyak begyűjtése olyan hatékony, hogy szinte csak az nem kerül elő, ami nem is kell.

Japán különleges hely hat éghajlati övezettel, meg azzal a szokással, hogy napok alatt tökéletesen helyreállítják a természeti katasztrófák nyomait. És még az állampolgárok és a hatóság közti bizalom is stabil alapokon nyugszik, legalábbis a Talált tárgyak visszajuttatása erősen ezt sugallja. Kevés olyan hely a világon, ahol olyan hatékonyan juthat vissza egy-egy elveszített mobil vagy pénztárca a gazdájához, mint Japánban.

2019-ben rekord összegű, 34 millió dollár értékű talált tárgy gyűlt össze Japánban (több mint négymillió darab), amiből közel 25 millió dollárnyi visszajutott a tulajdonosához. Az elhagyott dolgok nagyobbik része tehát visszakerül a helyére – ami nem, az is sokszor csak azért, mert nem lenne sok értelme.

A mobilok 90, a pénztárcák 70 százaléka visszakerül a gazdájához, sokszor még aznap, amikor elhagyták.

Ezenkívül Japánban is gyakran hagynak el jogosítványt, különféle igazolványokat, bankkártyát, pontgyűjtő kártyákat.

Az esernyőknek viszont csak az egy százaléka kerül vissza a tulajhoz: bárhol kapni fillérekért, ezért nem is különösebben strapálják magukat az emberek, hogy visszaszerezzék.

A siker titka a rendőrséghez tartozó Koban intézmény, amely többé-kevésbé polgárőri feladatokat lát el: őriz egy adott zónát, vigyáz a részegekre, feljegyzi a járókelők panaszait, eljár a közúti baleseteknél, és persze összegyűjti és jegyzőkönyvbe veszi az elhagyott tárgyakat. A furcsaságok közt elhangzik a boríték, benne egymillió yennel (2,8 millió forint), műfogsor, és egy pár mankó. De ez mellékes, a lényeg, hogy a japánok nagyon komolyan veszik a Kobant, amiben bíznak is a hatékony működésének köszönhetően.

Több mint ezer éve törvény van a talált tárgyak visszaszolgáltatására, amire más kisiskoláskorban tanítják a gyerekeket a suliban. Sokszor látni, hogy gyerekek a szüleikkel együtt visznek talált tárgyat a Kobanba, akkor is, ha az csak száz jen értékű.

Sokan pedig a Koban révén kerülnek kapcsolatba először a rendőrséggel, vagyis pozitív kontextusban, ami segítheti a jobb viszonyulást a hatóságokhoz.

(Forrás: BBC, borítókép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

A God of War Ragnarök japán reklámja kőkemény kultúrsokk a javából

Ezt te érted? Mármint a nyelvet nyilván nem, de magát a videót?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Tíz, streamingre frissen felkerült film, amit érdemes megnézni a héten

Hihetetlen, de a Furiosa egyik színészének közleményben kellett tisztáznia, hogy ez csak egy film, nem a valóság

További cikkeink a témában