27 méteres tornyot raktak fajátékból, hogy nyomban le is döntsék. De mi az a Kapla, és mennyi darab kellett ehhez a rekordhoz?

Mindannyian építettünk fakockából, aminek végtelenféle változata létezik, már csak azért is, mert sokszor ezek házilag faragott/fűrészelt/csiszolt építőelemek. Éppen ezért ha rekordokról beszélünk, szerencsés elkülöníteni, pontosan milyen fajátékból történt az építés. És szerencsés azért is, mert ez jobban dokumentálható a háztáji rekordoknál – ahogy a Kapla esetében is történt.

A Kapla (neve a holland kabouter plankjes (gnóm deszkák) szavakból ered) a Jengához hasonló fajáték, egy készlet „mindössze” teljesen egyforma elemeket tartalmaz. Egy-egy mini deszka 11,7 x 2,34 x 0,78 centi hosszú x széles x magas,

ez a 15:3:1 arányrendszer pedig azért jó, mert meglehetősen stabilan lehet vele építeni kötőanyag nélkül is.

Tom van der Bruggen holland művészettörténész 1987-es találmánya 40 és 1000 darabos készletben is kapható, és a kedvező tulajdonságainak köszönhetően elég látványos szerkezetek építhetők belőle. Mint a világrekordot jelentő 27,46 méter magas torony is:

Benjamin Crouzier idén augusztusban épült tornya koránt sem csak az övé volt: 14-en építették négy napon át, emelők segítségével, és összesen 108 ezer deszkából állt. A rekordot hitelesítették, majd néhány másodperc alatt rituálisan lerombolták a tornyot:

A jó ég tudja, hogy épült-e valaha fakockából, bármilyen fajátékból ennél magasabb torony, de

  • Kaplából biztosan nem
  • olyan sokkal magasabb valószínűleg másból sem.

Meg hát nem is ez a lényeg, hanem az építés maga. Meg a rombolás.

Ez is érdekelhet:

Lehetséges 0,38 másodperc alatt kirakni a Rubik-kockát?

Egészen eszelős látvány, ahogy szó szerint egy szempillantás alatt rakja ki a Rubik-kockát egy robot. De ennél is van meglepőbb benne.

A lucfenyő felhasználása az építőiparban

A lucfenyőt kedvező tulajdonságai révén nagyon sok építőanyag gyártásához alkalmazzák. Ezek az építőanyagok a felhasználók körében napjainkban igen népszerűek, hiszen jellemző rájuk, hogy könnyen megmunkálhatóak, sokoldalúan felhasználhatóak, és kedvező árfekvésűek.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában