26 sáv cikázik egymás mellett a Houstont az államok többi részével összekötő Katy Freewayen.

Időről időre előkerül egy kép „a világ legszélesebb útjáról”, ami az USA-ban, Texas államban van, és Houstont köti össze az ország többi részével.

Ez a híres Katy Freeway (hivatalos nevén I-10-es) út, aminek a legszélesebb pontján 26 sáv fut oda-vissza.

Fontos kitétel, hogy a legszélesebb pontján, mert koránt sem mindenhol ennyi: szervizutak, fel- és lehajtók, máshová sorolt utak csatlakoznak hozzá, futnak vele párhuzamosan. A mémek többségében több kép is keringett, amelyek közül ez biztosan pontos:

A fenti képet Smiley N. Pool, a Houston Chronicle fotósa lőtte 2013. április 11-én, mi pedig a Getty Images adatbázisából vettük át hivatalosan.

Ez tehát a Katy Freeway, annak is a várostól nyugatra eső szakasza, amit Adam Hammons, a Texasi Közlekedési Hivatal szóvivője is megerősített egy tényellenőrző cikkben.

Bámulatosan néz ki mindenféle számmágia nélkül is. Éppen ezért másodlagos, de valószínűleg nem ez a világ legszélesebb útja.

A mémekben keveredik egy másik kép is egy nyílegyenes útszakaszról, ami viszont már a kínai G4-es Peking–Hongkong–Makaó utat mutatja. Ez pedig a fizetőkapuk környékén 50 sávosra is duzzad, ami már pusztán az összekötött városok ismeretében is indokoltnak tűnik.

És éppen az a nehézség ebben a műfajban, hogy nem teljesen egyértelmű, mit tartunk egy út részének, melyik szakaszon számolgatjuk a sávokat, és mit tekintünk hivatalosnak. Az I-10-esről itt tudhatsz meg többet, a G4-esről itt.

Ez is érdekelhet:

Az Autobahn legendája halott. A német sztráda már csak egy széles út, amin lassan mennek az autók

A minap el kellett autóznom Belgiumba és vissza. Jaj, de jó lesz majd a szabad száguldozás száz kilométereken át, gondoltam! Rosszul gondoltam.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában