Világrekord: 414. díját nyerte meg Kerekes István gyönyörű fotója egy máramarosi kislányról
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kerekes István Yelena című képét több mint ötvenhárom országban mutatták be, 411 díj és összesen 1860 mindenféle elismerés birtokosa, amivel történelmet írt a fotózásban.

Kerekes István, a kép készítője 1977-ben Marosvásárhelyen született, majd Kolozsváron a Babeş–Bolyai Tudományegyetem testnevelés karán végzett. Tizenkilenc éves koráig nem fogott fényképezőgépet a kezébe és később is autodidakta módon tanult meg fotózni. Az úszóedzőként dolgozó hobbifotós felesége bíztatására küldte be a képeit legelőször 2004-ben egy pályázatra (Nők Lapja fotóriporteri pályázat); meg is nyerte a versenyt, melynek fődíja az volt, hogy fotóriporter lehet a lapnál. Viszotn Kerekes nem akarta otthagyni a versenyzőit, így a második hely díját választotta, egy Kréta szigetére szóló utat a feleségével. hátha sikerül elnyernie a második díjat, a kétszemélyes utazást Kréta szigetére.

Aztán eltelt három év és Kerekes Istvánt úszóedzés közben arról értesítették, hogy elnyerte a Földgömb Magazin nagydíját, egy Laosz–Thaiföld–Vietnam körutazást. A fotográfus ezután 2008-tól már állandó szerzője lett a magazinnak, a Van képünk rovatban jelennek meg a fotói. Kerekes kedvenc helye Erdély, ahová tíz éve jár vissza és ahol ez a fotó is készült Máramaroson 2009-ben és ahová gyakran járnak madarászni a barátaival.

– meséli Kerekes István a Magyar Nemzetnek.

"A falu szélén elváltunk egymástól, de nem sokkal később telefonált a barátom, hogy az egyik házban látott egy hintázó kislányt, nézzem meg. A kertben dolgozó nagymamától megkérdeztem, hogy készíthetek-e fotókat az unokájáról. Persze, mondta, majd pálinkával kínált. Vele beszélgettem, mikor a kislány felnézett ránk. Akkor vettem észre, hogy milyen különleges arca van. De ahogy elkezdtem fotózni, elkezdett pózolni. Én viszont azt a pillanatot szerettem volna elkapni, ami megragadott benne. Nagyon izgalmas fényviszonyok között tizenöt-húsz portrét készítettem róla. A nap sugarai megsütötték a farakás melletti lemezeket, melyekről nagyon érdekes szórt fény jött a kislány arcára. A nyertes portré is egyedi lett, örülök neki, a kis mosoly és a ragyogó szemei sokat dobnak a képen, mégis picit távol áll attól a pillanattól, amikor felfigyeltem rá.

Kerekes István fotójának sikere szinte már Az afgán lány portréjához mérhető. Yelena fotója az az évi Magyar Sajtófotó-pályázaton rekordszámú szavazattal a közönség díját is elnyerte, majd a következő év tavaszán a Földgömb Magazin címlapjára került, majd Yelena háromméteres portréját Mosonmagyaróváron, a Flesch Károly Kulturális Központban állították ki.

Kerekes István a portré előtt

Hét évvel ezelőtt Kerekes István – a legfiatalabb alkotóként és első magyarként – megkapta a Nemzetközi Fotóművész-szövetség legmagasabb szintű kitüntetését, a platina díjat, amelyet akkoriban csak öten birtokoltak. 2017-ben pedig olyan eredményt ért el, amire a sajtófotók történetében még nem volt példa: a sajtófotó-pályázaton a nemzetközi zsűri a Mindennapi élet kategóriában mindhárom díjat neki adományozta. Az elmúlt napokban pedig a fotós megnyerte Podgoricában az Amerikai Fotószövetség Arany Medálját, mely után a Nemzetközi Fotóművész Szövetség (FIAP) média kapcsolatokért felelős igazgatója, Nicos Karanikis, hivatalos közleményt küldött és tett közzé, miszerint a fotóval elért eredmény

világrekord.

Kerekes a mai napig úgy gondol a képre, hogy:

Ezúton is gratulálunk a fotósnak az elképesztően szép képhez és az egy évtizede tartó sikersorozathoz!

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Napokon belül új magazint indítunk, tarts velünk a nulladik pillanattól! November elején startol a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!

Ha szeretsz jó időben jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.