Félrecsúszott seggberúgás – Kick-Ass 2-kritika
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az nem volt kérdés, hogy kell-e folytatni a Ha/vert, az már viszont igen, hogy a második képregény-kötet alkalmas volt-e egy tökéletes folytatáshoz.

Nem árulunk el nagy titkot: nagyon is alkalmas volt, éppen ezért nem kellett volna hozzákölteni a könyvecskék történetfolyamához. De sajnos a filmkészítő olyan, aki nem átall a siker érdekében olyan mozzanatokat hozzáadni az eredetihez, amire semmi, de semmi szükség nem lenne. A Kick-Ass 2 pontosan a hozzáadott új részektől kezd el bukdácsolni, pedig nagyon benne lett volna egy tökéletes folytatás lehetősége.

Kick-Ass (aki most már nem Ha/ver) és Hit Girl (aki most már nem Kis Dög) útjai szétválnak. A lány szigorú nevelőapja nem akarja, hogy szeme fénye újra felvegye a munkaruhát, jobban szeretné, ha az átlagos tinilányok életét élné. A fiú azonban továbbra is felhúzza a szuperhőskosztümöt, és mivel nem akar egyedül harcolni, különféle csodabogarakat gyűjt maga mellé. Így kerül az Örök Igazság ligájához, amelynek vezetője, Csillagsáv Ezredes (Jim Carrey) teljes mellszélességgel fogadja be a csináld magad szuperhőst.

Eközben az egykori Vörös Köd (Christopher Mintz-Plasse) Mutterbever néven, újult erővel indul bosszúhadjáratra Kick-Ass ellen, és ő sem által a cél elérése érdekében kőkemény, gonosz hősöket toborozni maga mellé. Az összecsapás elkerülhetetlen, de az oda vezető úton is elfolyik a Sió gyár egy havi paradicsomlé-készlete.

A Kick-Ass 2-vel több baj is akad. Az egyik Hit Girl vonala, akire ráerőltetnek egy teljesen szükségtelen új csaj vagyok a suliban-sztorifolyamot, ahol a szerencsétlen rejtőzködő szuperhőslánynak meg kell küzdenie a gonosz csajokkal. Ezt a képregényben bizony nem nagyon találod meg, és az sem teljesen megbocsátható, hogy ezt a szálat még hányós-fosós poénokkal is megbolondítják a biztonság kedvéért. Adam Sandler, szevasz!

Más: bár tudjuk, hogy nem szabad hasonlítgatni a mozis termékeket az eredeti művekhez, de a képregény sokkal sötétebb és kegyetlenebb, és bár itt sem megy senki a szomszédba egy kis erőszakért, mégsem mer bevállalni belőle többet. Pedig ezen a szinten mindegy lett volna már… Harmadszor: hogy lett hirtelen Ha/verből mégis Kick-Ass, Kis Dögből pedig Hit Girl? Oké, ez még önmagában nem lenne probléma, ha Mother Fuckerből nem vált volna Mutterbever, és nem követték volna őt a magyarításban kedves barátai is. Teljes a káosz.

A film szerencsére nem annyira rossz, amilyennek ezek után kinéz, bár erős a gyanú, hogy a készítők egyórányi játékidő után jöttek rá, hogy már alig maradt valami hátra, úgyhogy bele kellett csapniuk a lecsóba. De akkor belecsapnak rendesen. Nem az akcióhegyeket hiányoljuk a Kick-Ass 2-ből. Azt sajnáljuk, hogy mindannak, amit hozzáköltöttek, nem sikerült lángra kapnia egy szikrától a forgatókönyvíró asztalán egy óvatlan pillanatban. Tinicsajos gondokkal küzdő Hit Girl? Kit érdekel? Ettől még nem fognak a tinik tömegestől vándorolni a moziba, pedig nagyon más célja nem lehetett mindezzel az új rendezőnek, Jeff Wadlow-nak.

Ezek a karakterek pont attól voltak kedvelhetőek, hogy esendőek vagy éppen kőkemények voltak. Hogy nem finomkodtak, nem fogták vissza magukat, ettől lettek teljesen emberi szuperhősök, és nem attól, hogy átvezették őket a hollywoodi kliségyűjteményen. A Kick-Ass 2 néhol remekül hozza az első hangulatát, de amikor nem, akkor nagyon kaparni fogod a szék karfáját. Ez inkább egy picit félrecélzott seggberúgás, de ettől még nem fogod visszakövetelni a jegy árát. És innen üzenjük Jim Carrey ügynökének, hogy szerezzen több akciószerepet kedves ügyfelének, mert láthatóan lubickol bennük.

6/10

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.