Ne tegyél pokrócot a kutya alá télen, ha jót akarsz neki, ha pedig még jobbat, téliesítsd a kutyaházat – már ha nem eleve benti kutyáról beszélünk.

A kutyák alapvetően bírják a hideget, hiszen eredendően a szabadban élnek, még akkor is, ha ma már sokan tökéletesen egyenrangú családtagként kezelik. De ha hagyományos, azaz kinti kutyád van, akkor is vigyázhatsz rá télen, amire hirtelen két lehetőséget látunk:

a) Tegyél alá szalmát!

Eszerint nem jó az ebnek a pokróc, mert a szőréről ráfolyik a víz, majd megfagy, és jéghideg lesz a kutya alatt, szinte rosszabb, mintha a földön feküdne. Ki is húzza a pokrócot az ólból szegény jószág, mondják a pokrócellenesek, akik egyben felhívják a figyelmet, hogy

a pokróccal ellentétben a szalma magába szívja a nedvességet, aztán kiszárad, következésképpen nem fagy meg, és a kutya fel tudja fűteni a teste melegével, és máris nem fázik.

Azt is mondják még, hogy a láncon tartott kutya – noha a láncon tartást tiltja a törvény –  lánca ki tudja kotorni a szalmát, amit időnként pótolni kell, de ez minden. Segítség lehet, ha készül léc-küszöb a bejárat elé, ami bent tartja a szalmát.

b) Téliesítsd a kutyaházat!

Ezen iskola szerint elsősorban a rövidszőrű ebek ólját kell téliesíteni, mert bár alapvetően jól bírják ők is a hideget, a tartós fagyok nem tesznek jót az ízületeiknek, rosszabb esetben hipotermia és fagyás is felléphet. Téliesítsünk tehát, amihez a következők kellenek:

  • eső- és szélvédett helyre költöztetni a kutyaházat, ha ez lehetetlen, akkor emeljük meg, azaz tegyük pl. raklapra
  • tegyünk két centi vastag hungarocell lapokat a kutyaól oldalára
  • béleljük ki az ólat (és mint fentebb láttuk, lehetőleg szalmával)

És jön még két pont, ami nekünk már kicsit soknak tűnik, ugyanis akkor már egyszerűbb bent tartani a lakásban:

  • rakjunk hőfüggönyt a bejárat elé, hogy bent maradjon a meleg
  • vezessünk be fűtést. Mint írják, a „fűtőpanel használatát sokan túlzásnak érezhetik”, de van egyszerűbb, olcsóbb lehetőség, mégpedig „a meleg vízzel töltött palack”.

Ha ezt megtesszük, ól-inkluzív szolgáltatást kap majd a kutya, és tovább lesz hűségesebb társunk ezekben a nehéz időkben – vagy valami hasonló lehet a végkövetkeztetés.

(Fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Ne az alapján válasszunk kutyát, hogy cuki! – A felelős állattartás a Horizontban

A „rosszul vagyok a lakossági vizsláktól” mondatnál bizonyára sokan fel fognak hördülni, de Szalai Tünde kutyakiképző meg is magyarázza, miért.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kiváló szórakozásnak ígérkezik az Országúti diszkó rendezőjének új rablós akcióvígjátéka

Megújul a Netflix, és imádni fogod

Ezt gondolja minden idők egyik legjobb hivatásos bunyósa a közúti keménykedésről

További cikkeink a témában