Talán még a Wham! tagjai sem sejtették, amikor 1986-ban kiadták a Last Christmas című kislemezt, hogy ezzel megteremtették a világtörténelem legtöbbet játszott karácsonyi dalát.

Amiről egyébként még azok is tudják, hogy az ünnepek környékén egy kicsit hajlamosak vagyunk túltolni ezt a dalt, akik egyébként gond nélkül hallgatják fadíszítés közben forever repeat üzemmódban. Nem mindenki fogadta el azonban, hogy az évnek ezen szakaszában természetes a Wham!-túladagolás.

A 33 éves Hannah Mazetti húszévesen gyűlölte meg egy életre a karácsonyi klasszikust, amikor egy oxfordi kávézó felszolgálójaként a szent ünnep alatt minden nap, egész nap ezt kellett hallgatnia. Ebbéli gyűlöletében férjével, az 55 éves Tomasszal is osztozik, de annyira, hogy egy baráti összejövetelen, amikor szóba került, ki mennyire utálja a Wham!-klasszikust, kijelentették, hogy ha tehetnék, nemes egyszerűséggel betiltanák a Last Christmas lejátszását az egész világon.

A társalgás közben meg is fogant az ötlet a fejükben:

megvásárolják a dal jogait és örökre törlik azt az éterből.

Mindez tavaly történt, az elhatározást pedig tett követte és Mazettiék közösségi gyűjtést indítottak a jogok megvásárlásához szükséges összeg összegyűjtésére. Eddig közel 52 ezer fontot sikerült összekalapozniuk, de a neheze még hátra van, hiszen a Warner Chappell Music UK-nál pihenő szerzői jogok értéke nagyjából 12,5 millió és 20,7 millió font közé tehető.

A tervük az, hogy ha sikerülne megvenniük a dalt a jogtulajdonostól, a musztert egy finn nukleárishulladék-temetőbe dobnák, majd az összes streamingplatformról töröltetnék azt, hogy többé senki ne játszhassa le.

Hannah elmondta, hogy azoknak az aránya, akik szurkolnak nekik és akik mérgesek a kezdeményezés miatt, nagyjából 50-50 százalék. A hírt közlő Daily Mirror megkereste a Warner Chappell Music UK-t, hogy mit szólnak az ötlethez, de a forgalmazó nem válaszolt a kérdéseikre.

Kemény lehet a legnépszerűbb karácsonyi dal eltörlését életcélul kitűzni, de Mazettiék most legalább azzal vigasztalhatják magukat, hogy a karácsony elmúltával nagyjából tizenegy hónapig megint nyugtuk lesz.

(forrás: Daily Mail)

Ez is érdekelhet:

Tíz dolog, amit már rohadtul ununk, még sincs nélkülük karácsony

Lesztkriszmesz, Kevin, meg a saját magára görcsöt kötő égősor.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

A magyar katonai akciósorozat nagy előzetesében nagyon megy a durrogtatás

Történelmi számsort húztak ki az ötös lottónál

További cikkeink a témában