Fura lehetett azok számára az amerikai rendőrség korábbi tájékoztatási gyakorlata, akik az európai adatvédelmi szabályokhoz vannak hozzászokva. Az USA egyes államaiban ugyanis teljesen megszokott, hogy a gyanúsítottak arcképeit közzéteszik a sajtóban, még akkor is, ha mondjuk egy mezei ittas vezetésről van szó. Ez Kaliforniában 2021-ben megváltozott, ami okozott némi zavart. Akkorát, hogy még a Legónak is közbe kellett lépnie.

Történt ugyanis, hogy a kaliforniai törvényhozás 2021-ben elfogadott egy jogszabályt, mely megtiltotta a helyi rendőrkapitányságok számára, hogy közzétegyék azon elfogott személyek arcképeit, akiket nem erőszakos jellegű bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak. Ezt aztán tavaly megfejelték egy olyan rendelkezéssel, mely kötelezte a rendőrséget, hogy 14 napon belül távolítsák el a közösségimédia-felületeikről azokat a képeket, melyek nem felelnek meg a 2021-es szabálynak. Az új szabály szakértők szerint is szükséges és indokolt volt, hiszen korábban több helyi szerv gyakorlata is az volt, hogy már a jogerős ítélet megszületése előtt közzétette az előállított személyek fotóit, ami alkalmas volt az érintettek jó hírnevének csorbítására.

A murrietai rendőrség az új szabályozást némi szarkazmust gyakorolva a következő képpel reagálta le:

A rendőrség illetékesei kijelentették, hogy a törvény betűje szerint akarnak eljárni, ezért a jövőben a gyanúsítottakról készült fotókon el fogják takarni azok arcait. Ezt aztán következetesen be is tartották, a kitakarásoknál pedig nem elégedtek meg a jól bevált fekete kockákkal, esetleg pixelezéssel, hanem legófejekkel tették felismerhetetlenné az előállított személyeket.

A módszer igen nagyot ment a közösségi médiában. Sokan a kreativitás győzelmét ünnepelték a szerintük indokolatlanul liberális szabályok felett, ám a Lego ezt egy kicsit másként gondolta. A cég emailben fordult a rendőrkapitánysághoz, melynek képviseletében Jeremy Durrant hadnagy közleményében így fogalmazott:

A Lego kapcsolatba lépett velünk és tisztelettel arra kért minket, hogy a jövőben a közösségi médiában tartózkodjunk a szellemi tulajdonuk használatától. Ezt mi természetesen megértettük és eleget teszünk a kérésnek.

Vége tehát a rács mögé került legófigurák korszakának, ám Durrant azt is egyértelművé tette, hogy a jövőben is közzé fogják tenni a gyanúsítottakról készült képeket, hiszen a lakosság tájékoztatását nagyon fontosnak tartják, épp csak ezután másként oldják meg az arcok kitakarását.

(Forrás: Los Angeles Times)

Ez is érdekelhet:

Rémálomszerű horrorfeszt lett a mesterséges intelligenciával készíttetett étteremreklám

Ha erre megjön az étvágyad, jobb, ha sürgősen szakemberhez fordulsz.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Deadpool és Rozsomák durván egymásnak esnek közös filmjük teljes előzetesében

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés