Robert Downey Jr. megmondta a tutit: sose nyomd fullba a kretént. Bár Mike és Dave nem vágynak Oscarra, többnyire csak azoknak okoznak örömet, akik szeretik, ha egy filmben mindenki irdatlanul buta.

A butaság egyébként kifejezetten szórakoztató dolog. Ott van például az első Dumb és Dumber, Bill és Ted, és most itt lenne Mike és Dave is. Két alkoholforgalmazó srác, akik ketten teszik ki egyetlen kakaós csiga IQ-ját. Miután minden egyes családi eseményt tönkretesznek valami nagyon kretén módon, szüleik arra kötelezik őket, szerezzenek maguknak rendes lányokat hugicájuk esküvőjére. Mivel ahogy mondtam, teljesen hülyék, apróhirdetésben keresik a „rendes lányokat”, akik rá is cuppannak a lehetőségre, mert az esküvő Hawaii csodálatos díszletei között zajlik, az utazás ingyen van, már csak két barmot kell elviselniük. Két igazi pronyó liba eljátssza a jókislányt, hogy fizetés nélkül nyaralhasson. A többit lehet sejteni.

Nagyon nehéz műfaj a butafilm, hiszen nagyon könnyen át lehet esni a ló túlsó oldalára. A Mike and Dave Need Wedding Dates nem hogy átesik, hanem utána még meg is pofozza a saját arcát a ló szerszámával. Politikailag egyáltalán nem korrekt, de ezzel még nem is lenne baj. A baj az, hogy a butafilm attól működik, hogy a butákat nem buta közegbe helyezi, ezzel helyzetkomikumot teremt, és röhöghet bárki, akinek van szeme. Itt viszont mindenki fullba nyomja a kretént. Az utolsó mellékszereplő is.

Zac Efron és Adam Devine persze bebizonyítják, hogy azért ha kell, tudnak gondolkodni, mert ezt is szükséges a butafilmhez. Aubrey Plaza remek választás volt, hiszen már a Nagyfater elszabadulban is jól adta a farokimádó egyetemistát (kicsit olyan is a film, mintha a Dirty Grandpa spinoffja lenne), de Anna Kendrick egyáltalán nem illik ebbe a buliba. Ő az a cuki szomszédlány, akivel szívesen összejönnél egyszer, de valahogy nem tudod róla elképzelni, hogy ennyire sötét. Ezzel a kicsit döccenős szereplőválasztással pedig nagyon nehéz együtt élni, még akkor is, ha csak másfél óra erejéig kell.

Abban a másfél órában viszont minden van, amit ember el sem tud képzelni, segg a seggel masszázs, rengeteg bazmegelés, csöcsök, felnőtt tartalom, csak az igazán emlékezetes butafilmes poénok hiányoznak. A Mike és Dave esküvőhöz csajt keres szeretett volna nagyobb lenni, de ahhoz tényleg nem kellett volna ennyire fullba nyomnia a kretént. Az sosem jó. Pár erősebb pillanatot azért tartalmaz (Bob Turton női ruhában egyszerűen zseniális), és akit nem érdekel, ha egy film már csak azért kellemetlenül prosztó, hogy akár a szórakoztatás rovására is megbotránkoztasson, az vessen egy pillantást erre a mozira. És hallgasson Robert Downey Jr.-ra.

A player szerint

  • Erősen felnőtt vígjáték
  • Anna Kendrick nem illik a filmbe
  • Mindenáron meg akar botránkoztatni, és ez nem mindig szórakoztat
Player-méter
5
És ezt olvastad már?
Két amerikai néző ötmillió dollárra pereli a Universalt, és az indokon ki fogsz akadni