Az emberiség történetének egyik legnagyobb eseménye volt 1985-ben a monumentális Live Aid koncert, amiről az élő közvetítést leszámítva hivatalosan nem készült felvétel, de most megnézheted azt, ami fennmaradt belőle.

Bob Geldof zenész és újságíró ötlete volt az a szuperprodukció, amivel az afrikai éhezés megszüntetésére gyűjtöttek, és a ’85-ös Live Aid, melynek közvetítését másfél milliárd ember látta, minden idők egyik legnagyszerűbb koncertje lett. Két helyszínen, Londonban és Philadelphiában zajlott párhuzamosan, és olyan sztárok adták egymásnak a mikrofont, mint David Bowie, Elton John, Eric Clapton, Mick Jagger, Santana és Sting.

Az összesen 16 órán át tartó show csúcspontja sokak szerint a Queen fellépése volt, ahol Freddie Mercury élete legjobb alakítását nyújtotta, míg Madonna és a U2 ezzel a koncerttel váltak igazi világsztárrá, Phil Collins pedig mind a két helyszínen fellépett, ugyanis egy Concorde-dal, majd helikopterrel repült át a Wembley-ből az amerikai stadionba.

Mivel a tervek szerint a Live Aid egyszeri és megismételhetetlen produkció volt, ezért a koncertről nem készült hivatalos felvétel, Geldof pedig meghagyta a tévétársaságoknak, hogy az élő közvetítés után töröljék az anyagokat. Az egyre gyakoribb kalózkiadások miatt később mégis kiadott egy hivatalos DVD-t, amihez mintegy tízórányi anyag maradt meg.

Most, hogy a Live Aid csatornája elérte az egymillió feliratkozót, a YouTube-on mindenkivel megosztották a teljes fennmaradt anyagot, amit itt nézhetsz meg tíz részletben:

(Képek: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És te sírtál már Depeche Mode koncertfilmen?

Ha láttad a Spirits in the Forestet, akkor valószínűleg igen. Ha nem láttad, akkor még elcsípheted egy-egy extra vetítésen. Nagyon érdemes.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában