Mostantól akár a saját, művészi szinten elkészített QR-kódod is lóghat a faladon: az MI segítségével őrületes képeket készíthetsz – az eddigi formátum meg mehet a múzeumba.

Az „újságok és hirdetőoszlopok bűvköréből kitörő” QR-kódokról írtunk pár hónapja, de akkor még csak a túltolt, megsokszorozott, mozaikszerűen elhelyezett pontfelhők jelentették az újdonságot. Akkor egy Rio de Janeiró-i turisztikai projekt, és a totálisan QR-kódba borított Ford Fiesta R5 jelentette az újdonságot, azóta viszont

megérkezett az AI/MI, aminek segítségével teljesen más dimenzióba emelkedett a műfaj.

A pontfelhőket már elrendezhetjük úgy is, hogy felidézzenek egy konkrét képet, így a kód képként (szerencsésebb esetben akár önálló műalkotásként) is értelmezhető lesz, miközben változatlanul olvasható marad az okoseszközök kamerái számára. Nézzünk is pár példát gyorsan:

Hab a tortán, hogy nemcsak mások művészi QR-kódjaiban gyönyörködhetsz, de saját magad is generálhatsz ilyet. Például a Stable Diffusion Art oldalán, ahol egy tutorial lépésről lépésre vezet a folyamaton. Az első lépés a ControlNet kiterjesztés letöltése, ami windowsos és mac gépeken is fut, szóval ezzel aligha lesz probléma.

Pár év múlva pedig már talán múzeumokban fogjuk nézegetni az akkor már az ólommal szedett papírújságok dizájnjára emlékeztető hagyományos QR-kódokat. A történet egyben jó példa arra is, hogy a mesterséges intelligencia milyen mélységben lesz képes átalakítani a világunkat.

Ez is érdekelhet:

QR-kód újragondolva: utcai mozaik és raliautó az új felület

A hangyás tévére emlékeztető pontkódok kitörtek az újságok és hirdetőoszlopok bűvköréből – egyre több és egyre furcsább helyen tűnnek fel.

Ötvenéves a vonalkód, és nincs is már túl jó bőrben

Ötven éve használjuk vonalkódot, naponta hatmilliárdszor világszerte, de ennek hamarosan vége lehet a frissebb, okosabb rivális miatt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez a srác nem simán utcazenész, hanem utcazseni

Mi is nehezen hisszük, de igaz: Deadpool és Rozsomák sört reklámoznak

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés