A filmtörténelem tíz legnagyobb hollywoodi akciósztárjáról szóló cikkünkből sajnos kimaradtak a csajok, de a nemek közötti egyenlőség jegyében most nekik is hegesztettünk egy toplistát. Igaz, hogy a mozi elmúlt 120 évében leginkább a férfiak álltak fel, ha oda kellett csapni, de azért olykor a nőket is felengedték a küzdőtérre.

Sigourney Weaver

Ezúttal is a nagyágyúkkal akartuk kezdeni, és ha valaki, Sigourney Weaver egészen biztosan belefér ebbe a kategóriába. Ellen Ripley alakja igazi popkulturális ikon, nemcsak a vásznon, de az Alien-mondakör regényeinek és képregényeinek lapjain is, sőt, számítógépes játékban is jött már szembe a xenomorphok legnagyobb ellensége. Weaver kiváló választás volt a szerepre. Ridley Scott filmjében még a sérülékenysége dominált, James Cameron viszont igazi A-listás akcióhőst csinált belőle a második részben, amit a színésznő a következő két epizódban olyan természetességgel hozott, hogy örök közönségkedvenc lett belőle.

Linda Hamilton

Cameron imádja az erős női hősöket, amire Ellen Ripley mellett Sarah Connor a legjobb bizonyíték. Linda Hamilton a Terminator második részére komolyan kigyúrta magát, a forgatókönyv pedig igen hálás szerepet adott neki. Egyszerre volt kőkemény katona és a gyermekéért küzdő anyatigris, valahogy úgy, ahogy Ellen Ripley-t is láttuk az Alien-franchise második részében. Linda Hamilton a Sötét végzet című folytatásban visszatért a szerephez, és bár ezzel a filmmel nem lehettünk teljesen elégedettek, a karaktert nagyon jó volt újra látni.

Charlize Theron

A dél-afrikai származású sztár az egyik legnagyobb újkori akcióhősnő, ami szerintünk inkább köszönhető a szerepválasztásainak, mint a külsejének. Nem csoda, hogy a Mad Max - A harag útja című kultmoziban szinte felismerhetetlenné kellett tenni, és a helyből gyönyörű színésznőből lenyírt hajú, összekormozott arcú, robotkezű hadurat csináltak Imperator Furioza szerepében. Az Atomszőke vagy az Aeon Flux című mozikban egy kicsit barátságosabban nézett ki, de az általa megformált karakterek itt sem kevésbé hatékonyan aprították az ellent.

Uma Thurman

Amikor Quentin Tarantinót a Volt egyszer egy... Hollywood sajtókörútján egy riporternő megkérdezte, miért nem adott több szöveget a film legfontosabb női karakterének, a rendező idegesen kérte ki magának a kérdésben megfogalmazott feltételezést. Tarantino soha nem bánt kesztyűs kézzel a hülyeségeket kérdező riporterekkel, az idegesség pedig ezúttal maximálisan indokolt volt. Valóban nem túl okos burkolt hímsovinizmussal vádolni egy olyan rendezőt, akinek egyik legszórakoztatóbb alkotásában egy olyan erős női főhős tündökölt, mint Uma Thurman véres menyasszonya.

Carrie-Anne Moss

Carrie-Anne Mossnak egyetlen szerepre volt szüksége ahhoz, hogy bebocsájtást nyerjen a legnagyobb női akciósztárok közé, de amikor egy olyan alkotásról van szó, mint a Mátrix-franchise, ez valamennyire érthető. A fekete bőrben és latexben pofozkodó Trinity igazi emblematikus figura. Olyasvalaki, aki azonnal eszünkbe jut, amikor arról van szó, ki az a lány, aki két másodperc alatt bucira tudna verni bárkit a szerkesztőség tagjai közül. Naná, hisz egyikünk sem tud a falon futni.

Michelle Rodriguez

A dühös nézésű Rodriguez a Halálos iramban-franchise-nak köszönheti státuszát, melynek egyre elszálltabb epizódjaiban bebizonyította, hogy ugyanolyan jól áll a kezében fegyver, a kormány és a sebváltó. Elég ránézni a filmográfiájára, hogy az ember belássa, a sztár rendesen benne maradt a kemény csaj skatulyájában, igaz, ez ellen soha nem lázadt ő maga sem.

Milla Jovovich

Míg a lista előző helyezettjénél értjük a szerepválasztások okát, Jovovich esetében nemigen mondtuk volna meg a kilencvenes évek elején, hogy akciósztár lesz belőle. Aztán '97-ben jött Az ötödik elem, melynek női főhőseként az ukrán származású színésznő-modell látványosan tudott átváltani törékeny tüneményből halálosztóvá, és onnantól kezdve valamiért mindenki fegyvert akart adni a kezébe. Férje, Paul W. S. Anderson különösen sokat tett azért, hogy a színésznő benne is maradjon ebben a szerepben, bár sajnos a közös filmjeik minőségével már nem bajlódott annyit.

Kate Beckinsale

Íme egy másik színésznő-rendező power couple, bár a 2003-as Underworld forgatásán egymásba gabalyodó Beckinsale és Len Wiseman nem voltak annyira termékenyek együtt, mint az imént említett házaspár. Kate Beckinsale ettől még vitathatatlan akciósztár, még akkor is, ha igazán emlékezetes és maradandó darabot nemigen sikerült neki letennie az asztalra.

Pam Grier

Pam Grier olyan tekintetben kakukktojás, hogy ő nálunk nincs annyira ismert, mint a lista többi résztvevője, de a hetvenes évek blaxploitation filmjeinek köszönhetően egyszerűen nem lehet kihagyni a felsorolásból. Bár a hetvenes években volt a csúcson, Grier egészen a nyolcvanas évek közepéig hozta töretlenül a kemény csaj alakját. Akkora hatása volt a mozira, hogy Tarantino egy egész filmet csinált neki, csak hogy tiszteleghessen a munkássága előtt. Ez volt a '97-es Jackie Brown, és így, hogy ezt is megemlítettük, most már biztosan tudod, kiről van szó.

Scarlett Johansson

Nem hagyhatjuk ki a szuperhősös filmeket sem, és bár Johansson kiváló színészi képességeinek és okos szerepválasztásainak hála inkább filmművész, mint akcióhős, mégis csak ő a Marvel filmes univerzumának első női szuperhőse, vagyis muszáj egy helyezés erejéig megemlékeznünk róla.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
Hirdetés