Apró szelete ugyan az orosz-ukrán háború következményeinek, de ha a videojátékozásról van szó, most már magabiztosan kijelenthetjük, hogy Oroszország megrottyant.

Egy vérbeli orosz gémer most biztosan nem foglalja hálaimáiba a két hete Ukrajnát lerohanó Vlagyimir Putyin nevét. Az orosz agresszió miatt ugyanis nemcsak a nyugati országok és államszövetségek vezettek be súlyos gazdasági szankciókat, de a magánszférában is durván beindultak az eltörléskultúrában tökélyre fejlesztett reflexek.

Az orosz videojátékos status quo most így néz ki:

Nintendo нет, Xbox нет, PlayStation нет.

A legnagyobb és legkedveltebb kiadók már korábban bejelentették, hogy felfüggesztik a termékeik fizikai és digitális terjesztését az országban. Ezt meglépte a lassan a Microsoft ernyője alá kerülő Activision Blizzard, az Epic Games, az Electronic Arts, a CD Projekt Red, a Ubisoft és a Take Two, majd a Microsoft is csatlakozott a kezdeményezéshez, vagyis a kifutó készleteken kívül hivatalos forrásból Oroszországban sem Xbox-konzolokat, sem a cég által forgalmazott játékokat nem lehet majd megvenni. A Nintendo szintén szünetelteti online piacterét karbantartás címszóval, most pedig a jelenleg legnépszerűbb újgenerációs konzolt gyártó Sony is behúzta a kéziféket.

A PlayStation tegnap egy Twitter-üzenetben közölte, hogy az oroszok ezután az ő ökoszisztémájukból is ki vannak tiltva, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a várva-várt Gran Turismo 7-ből sem kapnak, a PS Store is bezár, sőt, a már a boltok polcain lévő PlayStation-konzolokon kívül az intézkedés visszavonásáig biztosan nem érkezik új szállítmány az országba.

A fentiek miatt az érintett cégek egészen biztosan jelentős bevételtől esnek el, arról nem is beszélve, hogy a szoftverkalózkodás hatalmas méreteket ölthet az egyre jobban elszigetelődő országban, de szerencsére a korábban profitmaximalizálásra játszó gyártók ezúttal fontosabbnak tartják a háború elleni kiállást.

Ez is érdekelhet:

(főkép: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Dave Bautista megérkezett Budapestre és nagyon nem boldog