Az HBO Go vállalta be itthon a Shot Callert, ami magyar címen A góréként tesz meg mindent azért, hogy bekerüljön az évtized legjobb bűnfilmjei közé, és elég ügyesen teszi a dolgát.

Nikolaj Coster-Waldau egy tisztes családapát játszik, aki egy szerencsétlen baleset során a börtönben köt ki, ott pedig egyetlen célja marad, a túlélés. Ahhoz pedig le kell menni kutyába, és ez nem kifejezetten tesz jót az ember személyiségének. Az egykori bróker megváltozik, ez a változás pedig olyan mértékű, hogy az új énje már egy egészen picit sem egyeztethető a régi életéhez. Állatias, komor és a túlélésre orientálódott bűnözővé alakítja a börtöntársadalom, aki egy idő után annyira beletanul a szerepébe, hogy ellenfele sem nagyon akad.

A góré kegyetlen film, de rettenetesen feszült, ez a feszültség segíti át az embert a közel kétórás játékidőn, mert néha már túl sok a mocsokból, elég a folyamatos erőszakból, abból, hogy szinte senki sem kedvelhető ebben a moziban, nincs kivel azonosulni, csak szörnyülködni lehet az emberi roncsokon, akik a rácsok mögül is flottul mozgatják a kinti szálakat. Waldau elképesztően nagyot megy Jacob, avagy a Pénzes bőrében, sokkal kegyetlenebb és kiszámíthatatlanabb, mint bármikor, egyetlen baj van csak a karakterével.

Jacob Pénzessé válása ugyanis eléggé nagyvonalakban van letudva. Annyit lehet tudni, hogy szembesül a sorsával a börtönben, és megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy jobb élete legyen odabent. Azt, hogy ezt hogyan rendezi le magában morálisan, nem taglalja a film, csak megteszi, amit kell, még akkor is, ha egyébként abszolút messze áll a gyilkolástól, a tekintélyelvűségtől és úgy nagy általánosságban a bűntől is.

De valahol egyébként mégis érthető ez a nagy sietség. A Shot Caller két órája így is eléggé megterhelő, és bárhogy is húznák, úgyis csak oda jutnának, hogy akár akarja, akár nem, Jacobnak össze kell szorítania a fogát, és meg kell tennie, amit kérnek tőle, különben nem éli túl a börtönt. A kidolgozott átmenet hiányán túl lehet tenni magunkat, bár ott marad a hiányérzet az emberben, de A góré így is nagyot üt. Waldau játéka miatt önmagában megéri nekiesni, de maga a történet és annak kifutása is elég merész, annyira, hogy minden hiányossága ellenére is ott van az utóbbi tíz év legjobb bűnfilmje között. Itthon az HBO Go-n lehet megnézni szinkronnal vagy felirattal. Egy hónapig ingyen van, ha csak ki szeretnéd próbálni, milyen. Már ezért a filmért is megéri.

A player szerint

  • Nikolaj Coster-Waldau elképesztően jó
  • Nagyon mocskos, nagyon feszült mozi
  • Sajnos pont a főszereplője pálfordulásának igazi mélységeivel nem foglalkozik eleget
Player-méter
7
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez a srác nem simán utcazenész, hanem utcazseni

Mi is nehezen hisszük, de igaz: Deadpool és Rozsomák sört reklámoznak

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés