A Split/Second megvan? Szerintünk ez a videojátéktörténelem egyik legjobb árkád autóversenye, valamiért mégsem jött össze neki a világsiker. 2010 májusában támadta be a boltokat, és hiába tetszett még a kritikusoknak is, Amerikában mindössze 86 ezer példány talált belőle gazdára két hét alatt.

A Disney Interactive a Black Rock Studio nevű csapatra bízta a projektet, mely az egyszerű alapötletből becsülettel összepakolta a játékot. A Split/Second azzal fűszerezte meg a hagyományos árkád autóversenyes alapokat, hogy a versenyzők merész mutatványokkal, előzésekkel és driftekkel feltölthettek egy sávot, melynek segítségével a pálya egyes szakaszain különböző eseményeket aktiválhattak. A repülőtér kifutópályáján például megidézhettek egy lezuhanó repülőgépet, ami – ha az ember jókor nyomta meg a megfelelő gombot – képes volt letarolni akár az egész mezőnyt.

Az alkotás anyagi bukta volt, ami teljesen érthetetlen, hiszen hirtelen nem is tudunk még egy olyan árkád versenyjátékot mondani, ami ilyen grandiózus rombolás mellett prezentálná az irreálisan féktelen száguldás élményét. (Ha nagyon törjük a fejünket, a PlayStation-exkluzív MotorStorm: Apocalypse juthat még az eszünkbe.) Azok számára, akiket a valósághű fizikai modellnél jobban érdekelnek a robbanások és leomló épületek között cikázó gyorshajtók, a Split/Second relatíve tökéletes alkotás volt.

Bár a karriermód teljesítése után a játékosok láthattak egy rövid videót, mely megígérte nekik, hogy folytatása következik, a Disney még a megjelenés évében alaposan megnyírbálta a Black Rock forrásait, így a második rész soha nem készülhetett el. Az év végén ugyan kijött egy kézikonzolos verzió PSP-re, amit a Sumo Digital dolgozott át a Sony kis gépére, de ezt bajosan lehetne folytatásként aposztrofálni, lévén az eredeti játék átiratáról volt szó.

Hiába volt annak idején frenetikus élmény, a Split/Second, ma már az elavult prezentáció miatt biztosan nem képes új rajongókat szerezni, még akkor sem, ha a játék PC-s verziója gyakorlatilag egy doboz rajzszög ellenértékéért beszerezhető az online piactereken. Épp ezért határozottan kérjük az illetékeseket, hogy

túrják elő újra ezt a zseniális játékot, és adjanak neki még egy esélyt egy második rész, vagy egy korszerű remake formájában!

Ígérjük, hogy potenciális vásárlóként rajtunk biztosan nem fog múlni a vállalkozás sikere!

És ezt olvastad már?
Szexin lépegető robotnővel reklámozta magát egy amerikai bűvész