A törökök után megint megtámadták a Sümegi várat, csak most kisfeszültségű kábellel. És most arra vigyáztak, hogy ne essen le senki az oldalfalról.

Bármilyen rendezvényre alkalmas lesz a sümegi vár, miután biztosított lesz az energiaellátása.

A 800 éves vár Magyarország egyik legszebb középkori erődje, építése még az 1260-as években kezdődött. 1713-ban, a Rákóczi-szabadságharc bukása után a Habsburgok felrobbantották, hogy többé ne lehessen hadászati célokra használni, és ettől fogva folyamatosan pusztult, míg végül 1988-ban életveszélyessé nyilvánították.

A közelmúltban azonban a vár új életre kelt: 1,1 milliárd forintnyi uniós és kormányzati támogatásból megindult az épület teljes rekonstrukciója, amelynek része az elektromos hálózat bővítése is.

Az elektromos bővítést az E.on végzi; a cég szakemberei a szinte függőleges sziklafalon juttatták fel az áramot a középkori erődbe, amihez különleges véső- és alpintechnikai megoldásokat alkalmaztak.

Szalay Gábor elosztóhálózat beruházási operatív irányító a kisfeszültségű kábel felvezetésének nehézségeiről azt mondta:

„Volt három-négy verzió, hogy hogyan tudjuk megtámadni a várat – hasonlóképpen, mint régen a törökök.”

A várban ezen túl rendezvényeket is lehet majd tartani, és hogy minden zökkenőmentes legyen, a vár alatti szűk területen új transzformátor-állomást állítottak fel, a belvárosban pedig földkábelt fektetettek.

(Forrás: közlemény)

Ez is érdekelhet:

Különleges módszerrel mentenek meg egy régi iskolaépületet

Van, hogy egy épületnek csak a homlokzatát lehet megmenteni, és bővíteni is kell, mégis a lehető legtöbbet visszaadja a régi énjéből.

Látványos képpárok a romos és a felújított Hotel Oktogonról

A lepusztult Andrássy úti épületek egyike volt, mára háromcsillagos szálloda. Hogy ez mekkora átalakulást jelent, arról itt van néhány elég erős képpár.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Pedro Pascal részegen vette át az amerikai színészcéh díját, később arra sem emlékezett, miket mondott közben

Emberek, akik mást és máshogy csináltak, mint kellett volna

Többszáz Buddha érkezik Budapestre