Nagyot megy 2022-ben Szinyei 1878-as festménye, a Léghajó: a Városligetben elkészült egy valódi példány, ami hamar mémesült, a napokban pedig az eredeti több mint 80-szoros méretében került a Szinyei gimnázium tűzfalára.

Szinyei-Merse Pál 1978-ban festette a Léghajó című képét, egy mindössze 42 x 39,3 centis olajfestményt, vászonra. Amilyen kicsi, olyan nagy hatása van a Magyar Nemzeti Galériában látható képnek: idén az átalakulóban lévő Városligetben a valóságban is megépült kilátó-léghajó lett belőle, ami képes 150 méteres magasságig felemelkedni. Az eszközzel egy 120 éves tradíció éledt újjá, hiszen már a millenniumi ünnepségek idején, a városligeti kiállításon is üzemelt egy hasonló eszköz. A mai verzió 30 utassal képes a magasba emelkedni, és azt is megmutattuk, mit láthatnak onnan:

Ilyen kilátás nyílik a városligeti Ballon kilátóból

150 méter magasba száll a hétvégén nyíló kilátó.

A 22,5 méter átmérőjű ballont május 1-én adták át, majd hamar mémesült: június közepén Maya már el is fújta, sőt ki is szakította:

De ezzel még mindig nem értek véget a 144 éves festmény 2022-es kalandjai.

„A közel 20 éves működésünk alatt sok nehéz feladattal néztünk szembe, de talán ez volt mind közül a legnagyobb kihívás”: a neopaint elkészítette az eredeti festményt több mint 80-szoros méretben, 500 négyzetméteren a Szinyei Merse Pál Gimnázium tűzfalára.

Így készült a tűzfalfestmény:

„Országosan is egyedülálló, hogy egy híres festmény hiteles reprodukciója kerüljön fel egy tűzfalra – írta a neopaint. – Az idén 125. tanévét kezdő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai mostantól a névadó egyik legismertebb alkotásának hatalmas méretű változatát láthatják majd nap, mint nap.”

Aztán idézik Szinyei Merse Anna a dédnagyapja életét és munkásságát feldolgozó könyvét a művész „talán legeredetibb, hetyke-tréfás” festményéről:

„A léghajó szimbóluma az emberi gondoltatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak, mely mégsem távolodik el kozmikus magasságokba, hanem az emberiség élettere, a föld közelében marad.”

A monumentális falfestmény két hét alatt készült el, öt festőművész közreműködésével, a Terézváros Önkormányzat, a gimnázium vezetősége + szülők, illetve az MNG segítségével.

És ilyen lett a gigantikus tűzfal-Léghajó:

 

Szinyei még repülőépítéssel is próbálkozott

Szinyei (...) a Majális befejezése után végleg elhagyta Münchent, ahová csak időskorában, kitüntetése alkalmából látogatott el újra. Ahelyett, hogy néhány honfitársához hasonlóan Franciaországba utazott volna, hogy ott erőt merítsen újszerű művészetének folytatásához, visszavonult szülőföldjére megnősülni. Jernyén a növekvő család, a mindennapi gondok, a kevéssé ihlető falusi környezet megakadályozták a művészi elmélyültségben. 1878-ban azonban újra feltört benne ifjúkori képeinek bátorsága: ekkori optimista hangulatát bizonyítja egyik legeredetibb képötlete, a Léghajó.

A festő komolyan érdeklődött a technikai újítások iránt ― akadémiai évei alatt például repülőgép összeállításával is megpróbálkozott ―, így sógora léghajós utazása azonnal megihlette. Legszívesebben ő maga is vele tartott volna, hiszen a magasra felszálló embert már nem kell hogy érdekeljék földön nyüzsgő társai. Festményén így lett a nehézkedési erőt legyőzni képes léghajó lebegése egyben az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak a szimbóluma.

Szinyei Merse Anna – forrás: MNG.hu

(Forrás: Neopaint, MNG, fotók: Neopaint/Facebook)

Ez is érdekelhet:

Ezt művelték az egyik budapesti házzal a II. kerületben

A nagyméretű falfestményt a szomszédos telken található Molnár János-barlang inspirálta.

Ikonikus jelenetet festettek egy nyolcadik kerületi tűzfalra

A Pál utcai fiúk híres üveggolyózás-jelenete nemcsak a helyiek számára jelent sokat, hanem mindannyiunknak.

És ezt olvastad már?
Ha film lenne a Modern Warfare II utolsó kedvcsinálója, már rohannánk is a moziba megnézni