Amikor rátaláltunk a The Great Balkan Rally nevű eseményre, és megnéztük, miről is van szó, olyan érzés kerített minket hatalmába, mintha előkerült volna a fiókból néhány megsárgult régi fotó, rajtuk a trapézgatyában és kegyetlen barkóval pusztító faterral a kocka Lada mellett, aminél semmi nem volt kúlabb annak idején.

Egy ilyen felfedezés visszarepít abba a korba, amikor még északról Csehszlovákia, délről Jugoszlávia határolta hazánkat, és a legendákba vesző Nyugat vívmányaihoz csak fű alatt juthatott hozzá a magyar. Annak, aki kamaszként létezett a rendszerváltás környékén, nem kell szégyenkeznie, ha kellemes nosztalgiával emlékszik erre a korszakra. A GoBeyond nevű, extrém élményekre specializálódott utazási iroda szervezői is meglátták az időutazásban rejlő potenciált, és tavaly életre hívták a Balkan Rallyt, ami nem más, mint egy veterán járművek részvételével zajló verseny a volt Jugoszlávia utódállamainak útjain, keresztül tájakon és korokon.

Akit fűt a kalandvágy, annak az ötletbe szinte belesajdul a szíve.

Képzeld el, hogy egy meleg szeptemberi napon felpakolsz a nagyfater rendbehozott, kiglancolt, ereklyeként őrizgetett és ápolgatott Pannóniájára, búcsút intesz Budapestnek, és hátrahagyva Magyarországot, Horvátországon, majd Bosznia-Hercegovinán keresztül meg sem állsz a Kotori-öbölig.

Közben szembejön veled a történelem, festői tájak csavarják el a fejed, izgalmas kanyarokon és vadregényes utakon süvítesz a Pancsival, amivel az út végére szinte kebelbéli jóbarátokká váltok.

Ez pont úgy hangzik, mint egy életre szóló utazás, nem igaz?

A rendezvény a régióban egyedülálló: egy klasszikus autók és motorok számára megrendezett nívós túraverseny, mely a Balkán nosztalgikus, egyedi hangulatát és természeti szépségeit ötvözi prémiumszolgáltatásokkal és luxuskivitelezéssel.

A tavalyi rali hatalmas sikerrel zárult, így nem csoda, hogy az erről készült videós összefoglalóból úgy árad a hangulat, hogy az ember legszívesebben azonnal fejest ugrana a kalandba.

És még innen is van hová fejlődni, a szervezők pedig azt ígérik, hogy a tavalyi verseny tapasztalatait felhasználva idén tovább áramvonalasították az élményt.

Az útvonal öt szakaszból áll és négy országot érint, de azoknak, akik a Kotori-öbölben várakozó célszalag átszakítása után a hétvégét még a tengerparton töltenék, a rendezői csapat egy ráadás nappal is készül. A visszatérő versenyzők ezenfelül is találkozhatnak újdonságokkal, az útvonal ugyanis kicsit módosult a tavalyihoz képest.

A startra szeptember 10-én vasárnap késő délelőtt kerül sor egy közös reggeli, sajtótájékoztató és hivatalos versenyzői eligazítás után. A mezőny a magyarországi ralitörténelem szempontjából is legendás Budapest Hotel parkolójából indul el Keszthely felé, az útvonal legkönnyebb szakaszával kezdve a versenyt, mely Etyek zöldellő dombjain, festői falvakon és az ország egyik legszebb részén, a Káli-medencén keresztül vezet a Balatonig.

Innen aztán egyre nehezedő, de ezzel párhuzamosan egyre látványosabb etapok követik egymást. A második nap végére érkezik meg a mezőny Banja Luka belvárosába, ahol ugyanúgy egy luxusszálloda várja a fáradt versenyzőket, ahogy a rendezvény minden estéjén.

A harmadik nap a Dinári-Alpok zord és grandiózus mészkőcsúcsai között találja az indulókat, akik a szakaszt a szarajevói téli olimpiára felépített, majd az enyészetnek hátrahagyott bobpályánál zárhatják.

Másnap a verseny legkeményebb szakasza jön, az út ugyanis a Dinári-Alpok kanyargós hegyi útjain keresztül Montenegró legnagyobb síterepéig, a 954 méteres magasságban fekvő Kolašinig vezet. A keskeny, szalagkorlát nélküli utak az adrenalint, a lélegzetelállító kilátás és a Piva folyó türkizkék vize pedig a feledhetetlen látványt garantálják.

A verseny utolsó szakasza a hegyekből indulva, harminc hajtűkanyaron, négyszáz méteres szintkülönbségen, az egyik oldalon befelé dőlő betonkorlátokkal, a másikon pedig egyenetlen sziklákkal csipkézett úton keresztül vezet le az Adriai-tengerpartra. Itt zárul a verseny az eredményhirdetéssel és egy nagyszabású gálaesttel, amire egy luxushotelben kerül sor.

A luxus szó többszöri előfordulása nem véletlen, hiszen a szervezők az egyes versenynapok végén olyan vendéglátóhelyeken biztosítják a szállást, mint a keszthelyi Hotel Helikon Superior, a Banja Luka-i Courtyard by Mariott, a szarajevói Hotel Europe, a kolašini Bianca Resort & Spa, végül pedig a fényűző Lazure hotel Herceg Noviban.

A The Great Balkan Rally résztvevői így napközben igazi kalandoroknak érezhetik magukat, este azonban nem kell lemondaniuk a minőségi pihenésről, sőt, akik nem fáradtak el eléggé, azoknak a szervezők az egyes megállóknál további programokkal, városnézéssel, óvatos kocsmatúrával vagy élőzenés bulival készülnek.

Ha a fentieket látva téged is elkapott a gépszíj, csak annyit tudunk tanácsolni, hogy igyekezz a nevezéssel! A helyek száma erősen limitált, a rendezők ugyanis idén ötven autó és húsz motor részvételében maximalizálták az indulók számát. A helyek fele már be is telt, április 30-ig pedig még kedvezményes áron iratkozhatsz fel erre az epikus kalandra.

Mi biztosan nem fogjuk kihagyni ezt az életre szóló élményt. Ki tudja, egyszer talán majd egy a versenyen rólunk készült kép kerül elő a fiók aljáról, hogy az unokánk széles vigyorral mutathassa azt a karosszékben pihenő ősz hajú önmagunknak, elismerően bólogatva:

Te nem kicsit voltál vagány, nagyapa!

A nevezés feltételeire, a teljes programra, az útvonalra, a versenykategóriákra, illetve a megvásárolható csomagokra vonatkozóan ide kattintva kaphatsz bővebb információt.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés