A TV2 végre magára talált? Eláruljuk: úgy néz ki, igen. A magyar Voice színvonalas, és bár nem tökéletes, érezni rajta, hogy most nagyon akarták a sikert.

A TV2 egyetlen esélye az volt, hogy egy az X-Faktor-ral megegyező színvonalú formátumot vásárol meg magának, és mivel gyakorlatilag ez csak és kizárólag a The Voice lehetett, mélyen bele kellett nyúlni a pénztárcába, és jól összehozni a magyar verziót. Mivel továbbra is a TV2-ről beszélünk, erős volt a gyanú, hogy ez nem történik meg, ellenben hamarosan „Az ország következő Hupikék Törpikéje” versenyét kanyarintják ki majd a világszerte imádott tehetségkutatóból. De most a csillagok együtt álltak egy jó konverzióhoz. Végre.

Aki lemaradt volna a The Voice-ról, annak eláruljuk, hogy egy eredetileg 2010-ben, Hollandiában ravaszul kifundált műsorról van szó, ami annyiban más társainál, hogy a zsűri, illetve jelen esetben a mesterek nem láthatják a versenyzőket a kiválasztáskor. A válogatókon dalolászó lányok-fiúk csak akkor válnak láthatóvá számukra, amikor a hatalmas székükhöz applikált irdatlan nagy gombot megnyomva megfordul velük a fotel. Ha ezt a négyük közül többen is megteszik, akkor a versenyzőnek kell eldöntenie, melyik notórius gombnyomogató csapatába akar majd tartozni. Ez annyiból jó, hogy teljesen mindegy, hogyan nézel ki, csak az énekteljesítmény számít.

Az élvezhetőség szempontjából viszont csak az számít, hogy olyan coachokat, avagy mestereket sikerül-e összeszedni, akik értenek a munkájukhoz, illetve minőségileg tudják egymást szívatni 0–24-ben, vagy amíg az adás tart. Nekünk nincs egy darab Tom Jonesunk vagy will.i.amünk sem, mint az angol verziónak, de még csak egy megveszekedett Adam Levine-ünk, Christina Aguileránk és egy Cee-Lo Greenünk se nagyon, mint az amerikaiaknál. Akkor mi marad nekünk? Mező Misi a Magna Cum Laudéból, Somló Tamás az LGT-ből, Caramel a Caramelből és a „Minden tehetségkutatóba egy Malekot” verseny jelenlegi győztese, Malek Andrea.

Így első ránézésre nem rossz felhozatal, már várnánk is, hogy egymásnak feszül Somló és Mező (mint az amcsi verzióban Cee-Lo és Adam), de nem, Somló gyakorlatilag csendben üldögél, hátha majd később öntudatra ébred, mint a Skynet. Gyakorlatilag Mező Misi és Caramel viszik el a hátukon az egész produkciót, és bár nincsenek igazán minőségi beszólások, azért Mező személye meglepően szórakoztató tévében is, várod, hogy milyen fejeket vág, ami hosszú távon szerencsés is tud lenni.

Az előre jól beharangozott Szabó-Kimmel Tamás viszont nem tud markáns műsorvezető lenni, de sebaj, a külföldi változatokban sem az senki, mondhatni ez már afféle hagyomány. Ez azért nem annyira nagy baj, mert a Voice amúgy is sokkal visszafogottabb, mindenféle ripacskodástól távol helyezi magát, erre pedig már nagyon nagy szükségünk volt.

Hogy sokszor pont ettől sterilebbnek hat? Meglehet, de ezt szoktuk meg az eddig megismert verziókban is. És azt a fajta pozitív hangulatot, ami a tehetségkutatók közül maximum csak a So You Think You Can Dance-ben van meg. Semmi megalázás, semmi rosszindulat, mindenki csak a jót emeli ki, már majdnem együtt eszünk virágszirmokat nagy tételben. Kinek hiányzik az agresszió? Ez nem a Mónika show. Nem kell mindenhová egy önjelölt Simon Cowell. Így van ez jól.

A magyar The Voice tehát remekül sikerült, és bár a lényegi része, a mesterek szórakoztató harca egyelőre nem igazán hozza azt, amit kellene, rosszabb pillanataiban pedig leheletnyit kínos (attól még nem lesz valaki őrült, mert screamel, és mert Paramore-t énekel közepes színvonalon) még mindig sokkal jobb, mint egy átlagos magyar tévés tehetségkutató. Féljen csak az X-Faktor, minden oka megvan rá!

Tovább:
A legfrissebb cikkekhez
A kategória legújabb cikkeihez
Zenék szexhez - Playlist vágyfokozáshoz

És ezt olvastad már?
Sajnálattal közöljük: nem biztos, hogy le tudnád csapni Mark Zuckerberget
Az álom és ébrenlét varázslatos világába repít az idei S/ALON Budapest lakástrend kiállítás