Mint minden toplista, ez is szubjektív. Nem szentírás, következésképp attól, hogy mi ezeket az alkotásokat szeretjük a legjobban, nem kell neked is bálványoznod őket. Nem kis meló volt tízre szűkíteni a listát, de a sorrend felállítása még ennél is izzasztóbb volt.

Azért csak az elmúlt öt évtized filmterméséből válogattunk, mert a hetvenes, nyolcvanas években készült látványfilmek között már voltak olyanok, melyek mai szemmel is korszerűnek tűnnek. Fontos szempont volt, hogy a kiválasztott mozik a ma embere számára is képesek legyenek azt a hatást kiváltani, ami miatt mi annyira szeretjük őket. Hiába tartjuk tehát korszakalkotónak a hatvanas évek némely alkotását, ezeket egy modern néző a filmtörténelmi jelentőségük elismerése mellett is avíttasnak, unalmasnak tarthatja, mivel pedig a listával a szórakoztatás a kifejezett célunk, a fiatalabb olvasóinkat sem akartuk olyan filmek elé leültetni, melyeken félúton elalszik az ember. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy – ahogyan a címben is írjuk –, ezúttal csak az amerikai filmekből gazdálkodtunk, így bármennyire is szeretjük az Elrabolva vagy a Léon, a profi című klasszikusokat, ezeket most nem vettük figyelembe.

Miután ezeket tisztáztuk, jöjjön a nem kevés töprengés után összeállított toplista a tizediktől a legnagyobb kedvencünk felé haladva:

10. Avatar

James Cameron többször is szerepel a listán, ami bizonyítja, hogy emberünk nagyon érti a dolgát, ha akciófilmekről van szó. A kezei között megvalósuló Avatar az ezredforduló után újra felizzó 3D-mánia csúcsterméke, egy olyan moziélmény, amire annak idején úgy özönlöttek az emberek, mintha nem lenne holnap. Ez pedig nem véletlen. Lehet, hogy Cameron nem reformálta meg a történetmesélés íratlan szabályait, de egy lélegzetelállító kalandot álmodott vászonra, ami még mai szemmel is megállja a helyét.

9. Skyfall

Szerintünk simán minden idők legjobb Bond-mozija Daniel Craig harmadik 007-es filmje, melyben bemutatkozott az egész franchise talán legemlékezetesebb gonosza, aki ezúttal személyessé tette az ügyet kedvenc titkos ügynökünk számára. A Sam Mendes által dirigált akciójelenetek hol nagyszabásúak, hol apróbbak, de a fináléban olyat kaptunk, hogy szó szerint tátva maradt a szánk.

8. Bosszúállók: Végjáték

Öt év távlatából már magabiztosan ki lehet jelenteni, hogy a szuperhősmánia a Bosszúállók: Végjáték című mozival ért fel a csúcsra. Nem temetjük a műfajt, de azóta a zsáner látványos lejtmenetbe kapcsolt, ám ha nem így lenne, a Marvel Studios producereinek akkor is fel kellene kötni a gatyájukat, ha a Végjáték zsenialitását akarnák überelni. Ebben a filmben ért össze az MCU azt megelőző 11 éve, és egy olyan érzelem- és akcióorgiában detonált az egész, hogy a nézőtéren szem nem maradt szárazon.

7. A Bourne-ultimátum

A földhözragadtabb fikciós akciófilmek szerelmeseinek igazi favorit a Bourne-franchise, mely a remekül sikerült trilógia mellé még egy spinoffot, majd egy folytatást is kapott, melyek közül az utóbbiban ismét Matt Damon bújt a renegát titkos ügynök bőrébe. Nekünk az említett filmek közül egyértelműen a harmadik rész a kedvencünk.

6. Mátrix

A film, ami annyira jó volt, hogy még a mozi történelmének egyik legerősebb évében, azaz 1999-ben is ki tudott tűnni. A Wachowski testvérek alkotásának ötlete lélegzetelállító, a forgatókönyv a sztorit elképesztően okosan vezeti végig a bombasztikus fináléig, az akciójelenetek pedig akkoriban túlzás nélkül forradalmiak voltak, sőt, még ma is megállják a helyüket. Bár a folytatások szépen lassan elértéktelenítették a franchise-t, ez mit sem tompít az első rész időtlen fényén.

5. Az elveszett frigyláda fosztogatói

A film, ami minden idők egyik legnagyobb akcióhősét adta a világnak. Bár egyik folytatás sem érhetett az első rész nyomába, Indiana Jones neve már azzal legendává vált.

4. Mad Max - A harag útja

Ma már a Mad Max-franchise első részei nem igazán nyűgöznek le egy modern nézőt, de a 2015-ös reboot, amit az eredeti trilógia rendezője, George Miller hozott tető alá, rendesen meglepte a világot. A film sztorija gyakorlatilag annyi, hogy a szereplők elmennek A-ból B-be, majd onnan vissza A-ba, de ezt a kőegyszerű koncepciót sikerült egy olyan moziban előadni, ami az első percétől az utolsóig egy szünet nélküli, vitán felül lenyűgöző, vérpezsdítő és kaotikus akcióorgia.

3. A bolygó neve: Halál

Megint James Cameron és még mindig nem utoljára, ezúttal a Ridley Scott által életre hívott Alien-franchise második részével, ami 1986-ban egy könyörtelen akciófilmet csinált abból, ami az első részben még egy sci-fi-horror volt. Scott nem is nagyon komálta a végeredményt, pedig sokak szerint ez a mai napig a sorozat legjobb darabja. Ezzel az állítással mi sem vitatkozunk.

2. Drágán add az életed!

Nem gondolnánk, hogy bárki csodálkozik azon, hogy a Drágán add az életed! felállhatott a dobogóra. Bruce Willis ezzel a filmmel nemcsak azt érte el, hogy ő lett a kilencvenes évek egyik legnagyobb akciósztárja, de azt is, hogy John McClane karakterével egy újfajta akcióhőst adott a világnak. Egy hőst, aki nem golyóálló és akinek nemcsak az izmai dagadnak, de az esze és a humora is a helyén van. Örök hálával tartozunk ezért mindenkinek, akinek köze volt ehhez a klasszikushoz.

1. Terminátor 2. – Az ítélet napja

Az első helyezett számunkra soha nem volt kérdéses. Mivel ezt is James Cameron rendezte, így számunkra vitán felül ő az elmúlt ötven év legnagyobb akciófilm-rendezője, a Terminátor második része pedig nemcsak fél évszázad legjobb akciófilmje, de minden idők legjobbjai között is esélyes a dobogó legfelső fokára. A film örök hivatkozási alap, amikor szóba kerül, hogy egy folytatás lehet-e jobb, mint az első rész, pedig már az 1984-es előzmény sem volt piskóta. A Terminátor 2. ma ugyanakkorát üt, mint a premier évében, sőt, a lenyűgöző pirotechnikának, praktikus effekteknek és kaszkadőrmunkának köszönhetően most talán még élvezetesebb és izgalmasabb, mint valaha. Számunkra ez a tökéletes akciófilm.

Ez is érdekelhet:

Tíz piszkosul kínos magyar film, amitől megtámad minket a szekunder szégyen

A Most vagy soha! apropóján összeszedtünk még kilencet.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Még sokat kell várni Brad Pitt Magyarországon forgatott filmjének bemutatójára

Mégsem a tavalyi év horrorszenzációjának rendezői dirigálják a Street Fighter-filmet

További cikkeink a témában