A pornóiparról is lehet explicit tartalom nélkül, ízlésesen, izgalmasan vagy viccesen értekezni. Össze is szedtünk tíz olyan nagyjátékfilmet, ami képes volt ezt bebizonyítani.

Szex a neten (Middle Men)

A Szex a neten pont arról szól, amit a magyar cím ígér: az internetes pornó egyik úttörőjének történetét vázolja fel, aki egy egyszerű családapa biztonságos, ám kicsit unalmas életét élte, amikor úgy döntött, hogy belevág a pornóbizniszbe. Kicsit hektikus, nem is túl eredeti mozi, amitől azonban nem lehet elvitatni, hogy ügyesen elszórakoztat, amíg tart.

Lovelace

Nem kicsit lepődtünk meg, amikor Amanda Seyfried ebben a moziban elvállalta Linda Lovelace szerepét, hiszen a színésznő előtte inkább a helyes és kedves szomszéd csajt játszotta, Linda pedig az a pornószínésznő, aki a Deepthroat című ikonikus pornófilmmel váltott jegyet a halhatatlanságba. A Lovelace drámának nem túl erős és nehezen találja meg a saját stílusát, itt-ott kicsit füllent is, de ha érdekel a téma, adhatsz neki egy esélyt.

Rendes fickók (The Nice Guys)

Shane Black mozijában a pornó inkább csak háttérelem, mint teljes értékű szereplő, de ha már a felnőttfilm a téma, kapva-kapunk az alkalmon, hogy ajánlhassuk neked ezt a remek buddy movie-t Russel Crowe és Ryan Gosling főszereplésével, akik legalább annyira élvezték a forgatást, mint amennyire mi szeretjük nézni a filmet. A mozi egyik leglátványosabb része egyébként rögtön az első percekben beesik, amikor a kamera elidőzik a lélegzetelállító Murielle Telio idomain.

Larry Flynt, a provokátor (The People vs. Larry Flynt)

Milos Forman mozija megkerülhetetlen klasszikus, ha a pornóiparról van szó. A film a Hustler magazin alapítójának életét mutatja be, elsősorban arra fókuszálva, hogy a kendőzetlen tartalommal a korabeli Amerikát sokkoló Flynt hogyan vette fel a harcot a médiával, a konkurenciával és az igazságszolgáltatással, hogy sikerre vihesse vállalkozását. A film nem kicsit romanticizálta a valóságot, ami miatt annak idején kapott is hideget-meleget, de ha az ember ezt képes elnézni neki, egy izgalmas és élvezetes filmélménnyel lehet gazdagabb.

Zack és Miri pornót forgat (Zack and Miri Make a Porno)

Kevin Smith szabadszájú filmjében két szerencsétlen fiatal még a lakbért is alig tudja összekaparni, ezért úgy döntenek, hogy leforgatnak egy Star Wars-pornóparódiát. Szegény embert persze az ág is húzza, így csak nagy nehézségek árán jön össze a mutatvány, melybe néhol becsúszik egy-egy igen meredek altesti poén is. A Zack és Miri pornót forgat minden hibája ellenére egy szerethető vígjáték, melynek hatalmas szíve van, a dumái pedig frenetikusak.

Kemény pornóvilág (Hardcore)

A Hardcore a Taxisofőr forgatókönyvírójának, Paul Schradernek a második rendezése, vagyis már ebből tudhatod, hogy itt nem számíthatsz dalbetétekre és túláradó vidámságra. Egy bigott vallásos apa pokoljárásának lehetünk szemtanúi, aki a nagyváros bűnébe alászállt lányát akarja megkeresni és közben szembejön vele a világ minden mocska. Nem lesz tőle jó kedved, de garantáltan a foteled szélére ülve fogod végignézni az egészet.

8 milliméter (8MM)

Ha nem bírod a szemmeresztést és az ordibálást, akkor megnyugtatunk, hogy Nicolas Cage ebben a filmben egészen visszafogott. Egy magándetektívet azzal bíz meg egy milliomosnő, hogy keresse meg az elhunyt férje széfjében talált videón látható felvétel főszereplőjét, akit a felvételen látszólag megölnek. A 8 milliméter szerintünk méltatlanul alulértékelt krimi, melynek főszereplője a legalantasabb amatőr pornók és szado-mazo snuffmozik mocskos világába merül alá, ahol senkinek nem maradhat tiszta a keze.

Szüzet szüntess (The Girl Next Door)

Egy tündérmese is befért a listánkba. A Szüzet szüntess főhőse egy nyeretlen kamasz, akinek a szomszédságába beköltözik egy gyönyörű lány. A srác szerelmes lesz, de mielőtt teljes lenne a boldogság, kiderül, hogy a hölgy korábban pornószínésznő volt, és felbukkan egy simlis producer is, csak hogy még nehezebb legyen hősünk dolga. Akár egy dráma alapszituja is lehetne, de ez a habkönnyű film messzire elkerüli a komoly hangokat.

Don Jon

A Don Jon inkább a pornófüggőség, mint a pornóipar filmje, de még ezzel együtt is stabil helye van a listán. Egy örökifjú playboy, aki minden este mást visz haza az ágyába, mégis többre tartja a felnőttfilmeket, mint az igazi szexet, találkozik álmai nőjével. Aztán kiderül, hogy az álom valójában rémálom, és ezzel elérkezik az a pont, amikor a főhős kénytelen szembenézni azzal, hogy egyszer mindenkinek fel kell nőnie. A filmet Joseph Gordon-Levitt írta, rendezte és még a főszerepet is vitte, amivel egy csapásra sikerült neki bebizonyítania, hogy sokkal több van benne, mint ami látszik.

Boogie Nights

A végére hagytuk az abszolút favoritot. Paul Thomas Anderson filmje egy színes-szagos tabló a pornó aranykoráról és hanyatlásáról. Arról a korról szól, amikor még a felnőttfilmeknek sztorija volt, amin az embernek át kellett rágnia magát, ha az akcióra volt kíváncsi. Ebben a filmben egytől-egyig mindenki remek, a zenék csodálatosak, a képeket pedig szétveti a hangulat. Remekmű, amit végtelenszer lehet újranézni.

Ez is érdekelhet:

Tíz film, ami garantáltan visszaadja az életkedved

Már attól jobb kedvünk lett, hogy megírtuk ezt a listát. Ez a tíz csodálatos alkotás olyan a lelkednek, mint a D-vitamin a testednek.

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
Hirdetés