Összeszedtünk tíz olyan rövidfilmet, melyek néhány perc alatt annyi érzelmet képesek átadni, mint egy egészestés nagyjátékfilm. Sírásért, mosolyért, kalapácsért a fejbe tessék bátran kattintani!

1. A kísérleti nyúl és a kozmetikai ipar

A Saving Ralph hőse a Taika Waititi hangján megszólaló kísérleti nyúl, akinek már a szülei és a nagyszülei is ezt csinálták és mindannyian hősi halált haltak szolgálat közben. No de így van ez rendjén, nem? Akit nem kólint fejbe emberesen ez a fájdalmas klipecske, az szerintünk teljesen feleslegesen kattintott erre a cikkre.

2. Az ember

Steve Cutts alkotását nem hiába nézték meg több tízmilliószor a YouTube-on, hiszen ez a rövidke animáció elképesztően a fején találja a szöget. A bő három perces mű rendkívül látványos és kegyetlenül őszinte. Nem fogod tőle túl jól érezni magad.

3. Megint az ember

A 2008-ban készült El Empleo című rövidfilm az argentin Santiago „Bou” Grasso munkája, a megjelenése óta sorban szedi össze a rangosabbnál rangosabb filmes díjakat. Nem is csoda, hiszen ennél hatásosabban nehéz lenne ábrázolni a modern világ néhány kényelmetlen igazságát. Például azt, hogy a ma embere képtelen kitörni abból a rabigából, amibe önként hajtotta a fejét.

4. Otthon

Gelley Bálint rendező Otthon című filmje egy Bodor Ádám-novella adaptációja. Szűkszavú történet egy lányról, akit meg akarnak menteni az árvíz idején. Borzongató érzés lesz rájönni, mennyire egyértelműen találó, keserűen igaz címet kapott ez a szűk hatperces rövidfilm.

5. A szerelem, felülnézetben

Egy csapat londoni filmesnek köszönhetjük ezt a megindító, minden képkockájában igaz alkotást, melyben egy szerelem történetét ismerheted meg a hálószoba plafonjára szerelt kamera objektívjén keresztül. A végén csak ennyit tudsz majd mondani: tényleg így működnek a dolgok.

6. Élet, sors, elmúlás, ilyesmi

Az A Single Life című rövid filmecskét roskadásig pakolták díjakkal, ami nem is csoda, hiszen ez az alkotás valami elképesztő kreativitással mesél el egy olyan történetet, ami csak első blikkre tűnik egy morbid viccnek, valójában annál sokkal több. Így is lehet értekezni az emberi kíváncsiságról, az élet céljáról, a sorsról, az elmúlásról és arról, mennyire aprók, mégis megismételhetetlenek vagyunk mindannyian. Le a kalappal!

7. Egy esélytelen szerelem

„Az élet oly gyönyörű, hogy a Halál beleszeret.” A chicagói Coat of Arms stúdió kisfilmje valami nagyon fontos dologról beszél, közben nem felejt el látványos és felemelő lenni. Szerintünk nézd meg magadnak.

8. A 8 bites élet

Egyszerűen elképesztő ez a kisfilm! Egy két perces, 8 bites grafikával felskiccelt szösszenet, belecsomagolva minden, amiről az életünk szól. Ha elmúltál húsz, érteni fogod, és képtelen leszel kiverni a fejedből.

9. Függőség

Nem kell rajta lenni a szeren ahhoz, hogy átjöjjön ennek az egyszerűségében is megdöbbentő klipnek az üzenete. Ezt az animációt minden kamasz kölyöknek látnia kellene.

10. A lufi

Listánkat az egyik legerősebb darabbal zárjuk. Hogy mit ad neked ez a rövidfilm? Bepárásodott tekintetet, keserédes múltba révedést, helyeslő bólogatást és egy hatalmas mosolyt a végén. A Fel! óta nem csinálta ezt velünk animáció. Magaddal tolsz ki, ha kihagyod.

Ez is érdekelhet:

Élvezni, azt egészen biztosan nem fogod a Netflix Marilyn Monroe-filmjét

Tényleg elhittük, hogy a Szöszi úgy fog kiemelkedni a Netflixen tomboló egyenszarból, mint egy világítótorony a könnyek tengeréből. Koppantunk.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

David Beckham közel négymilliárd forintra perli Mark Wahlberget

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés