Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sablonfilm, sablonos közhelyekből, úgy, ahogy még sosem láttad. Megjött az év egyik legjobb vígjátéka, sok szívvel, sok lélekkel. És sok dallal.

Ez nem nagyon volt benne a pakliban. Hogy egy teljes egészében a közhelyszótárból összeollózott forgatókönyvből elkészüljön az év egyik legkellemesebb meglepetése, arra az ember fia ugyebár nem gondol túl sűrűn, talán még az is hamarabb eszünkbe jut, hogy Kiszel Tünde legyen az új John McClane. Itt van ez a Tökéletes hang, ami egy új sulijában beilleszkedésre képtelen lány (Anna Kendrick) acapella énekkórusi kalandjait meséli el, ahol persze a kórusvezető merev, maximalista, paréj szőke, a többi kórus ellenséges, de akad egy pasijelölt az ellenfél soraiban, és még a kötelező énekverseny is érkezik, mert annak bizony minden ilyen jellegű filmben/sorozatban érkeznie kell. Ha akarod, ha nem.

A kórustagok nyilván bénák, mint egy magyar tehetségkutató előválogatójának kiesőbrigádja: van közöttük csendes ázsiai lány, hájas Amy, idegességtől rókázó pacsirta, mindenkivel ágyba menő szexistennő… Hol is láttunk már ilyet? Ja, tényleg: mindenhol! De a Tökéletes hang valami olyat tud, amit mások nem. Eszméletlen jó a humora, és szerethetőek a karakterei, ráadásul többé-kevésbé sikerrel kerüli el az olcsó poénok elsütését. Egyetlen nagy rókázásba belefekvés ugyan akad, de annyit elárulunk, hogy a készítők olyan gyönyörűen oldották meg ezt az epizódot is, hogy hangosan nyerítesz majd fel a megoldástól, akár még a stáblista után is.

Ha azt hiszed, az amerikai glee-kórusok nem rendelkeznek a filmben látott, néha valóban hihetetlen mértékű improvizáló képességgel, nagyon tévedsz, egy jobb csapat bármikor pillanatok alatt is összerittyent egy acapella-orgiát. Ha nem hiszed, nézd meg a The Sing-Off tévés tehetségkutatót, ahol évről évre hasonló csapatok mérkőznek meg egymással, heti rendszerességgel, brutális felkészültséggel és kreativitással. Ezt ismerve bátran ki lehet jelenteni, hogy a sokszor lehetetlennek tűnő improvizációk igenis valósághűek, bár néha komolyan látszik, hogy a stúdióban felénekelt dalokat hegesztették bele az elméletben élőben éneklős jelenetekbe. De hát nem Tom Hooper rendezte ezt a filmet, és nem is hívják A nyomorultak-nak, hogy itt néhány színész élőben dalolásszon meglepő pontossággal.

A Tökéletes hang szerethető vígjáték, ami sok tekintetben szembe megy a néző elvárásaival. Mert szerintünk egy zenei alapú, de főleg gimis kórusos film többnyire inkább gagyi, egy sablonos történet ásításra késztet, egy ezerszer elmondott sztorit pedig nem veszünk be szívesen újra. Ilyen tálalásban, ennyi szívvel és lélekkel viszont többször is bátran újranézzük ezt a filmet, és átgondoljuk, milyen jó is lett volna beszállni a gimis énekkarba. Meglepő, de nagyon jó és eredeti. Ez nem volt benne a pakliban.

7/10

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.