Nem kell ahhoz sem földönkívüli fenyegetés, sem sorozatgyilkos, hogy valakinek nagyon szar napja legyen a vásznon. A héten a mozikba kerülő Fenevad tiszteletére – melyben Idris Elba kénytelen megvédeni családját egy emberevő oroszlántól – toplistába szedtük a tíz legjobb filmet, amiben a fenyegetés nagyon is evilági és vérszomjasabb, mint egy beszpídezett Predator.

10. Kígyók a fedélzeten (Snakes on a Plane, 2006)

Sokan vannak, akik szerint ezt a filmet csak azért forgatták le, hogy Samuel L. Jackson végre előadhassa legendás egysorosát – „I have had it with these motherfucking snakes on this motherfucking plane!” –, de aki bírja a trasht, annak ez maga volt 2006-ban a bűnös élvezetek csúcsa. Vonakodva bár, de be kell vallanunk, hogy mi kiválóan szórakoztunk rajta, ugyanakkor soha nem mernénk tagadni, hogy ez tényleg minden idők egyik legsuttyóbb filmélménye.

9. Háborgó mélység (Deep Blue Sea, 1999)

Igen, elismerjük, hogy ez a film kakukktojás, hiszen ebben nem természetes, hanem génmódosított cápák szabadulnak rá egy víz alatt bázis legénységére, de mi még akkor is imádjuk, ha mai szemmel a trükkjei már botrányosan igénytelennek hatnak. A Háborgó mélység kíméletlen, pörgős, izgalmas és még annak ellenére is látványos, hogy tényleg nem öregedett valami szépen.

8. Egértanya (Mouse Hunt, 1997)

A lista egyetlen résztvevője, ami elé simán leülhetsz akár a gyerekkel is. Bár az erőszak nem hiányzik belőle, de inkább amolyan Reszkessetek betörők!-ös stílusban van jelen, ahogy a két tökkelütött főszereplő leamortizál egy vagyonokat érő házat, csak hogy elkaphassák a rezidens egeret, akiről egyébként utóbb kiderül, hogy igazi sajtszakértő. Ne riasszon el az infantilis tálalás, az Egértanya nagyon jó móka!

7. A visszatérő (The Revenant, 2015)

A visszatérő egyik csúcspontját már a filmidő első néhány percében ellövik az alkotók: amikor a medve rátámad szegény Leo DiCaprióra, a néző szinte még levegőt is elfelejt venni közben. Később már inkább a vadon kapja a főszerepet, mint az abban kóborló vérszomjas vadállatok, de az említett jelenet miatt ez a film simán megérdemel egy helyet a listán.

6. Nyílt tengeren (Open Water, 2003)

Ez az apró filmecske pont attól hátborzongató, hogy minden ízében minimalista. A sztori sem egy nagy truváj: egy házaspár kimegy egy szervezett túrán a tenger közepére búvárkodni, csak éppen eltöltik odalent az időt és véletlenül nélkülük indul vissza a hajó a kikötőbe. Ami ezután jön, az a lassú, idegörlő iszonyat, ami tíz perc alatt bekúszik az ember bőre alá. Ne várjon senki látványos megoldásokat! Ez a mozi csak sejtet, az igazi horror a néző fejében játszódik le.

5. Arachnophobia - Pókiszony (Arachnophobia, 1990)

Egy veszélyes trópusi pók egy koporsóban elutazik egy álmos amerikai kisvárosba, ahol aztán elképesztő inváziót hajt végre a lakosság ellen. Ez a mozi a pókiszonnyal küszködők rémálma, de épp ezért imádtunk annyira rettegni rajta. A mai napig kísért minket a jelenet, amiben a ház minden egyes repedéséből elkezdenek kiözönleni a mérgespókok, mi pedig hirtelen nem tudtuk megállni, hogy ne vakarózzunk a fotelben ülve.

4. A vadon foglyai (The Edge, 1997)

Sir Anthony Hopkins és Alec Baldwin repülőgépe lezuhan a vadonban, épp egy gyilkos kedvű medve vadászterületének közepén. A helyzetet bonyolítja, hogy a fiatalabb férfi az idősebb feleségének a szeretője, így nemcsak a veszélyes vadállattól kell félniük, miközben próbálják túlélni a kalandot. A vadon foglyai forgatásának idején még nem lehetett CGI segítségével megoldani egy medvét, ezért az akciójeleneteket egy igazi állat szerepeltetésével hozták le. Már csak emiatt is érdemes megnézni ezt az izgalmas filmet.

3. Ragadozók (The Ghost and the Darkness, 1996)

A Ragadozók a tsavói emberevő oroszlánok igaz történetén alapszik, melyek 1898-ban terrorizálták az Uganda-Mombasa vasútvonal építésében részt vevő munkásokat. A Val Kilmer és Michael Douglas főszereplésével készült film szolid bukás volt a mozipénztáraknál, de mi a mai napig imádjuk, hiszen nemigen úszkálhatunk az Afrikában játszódó kalandfilmek tengerében. Emellett az alkotás kifejezetten látványos és izgalmas, ráadásul akad benne néhány olyan képsor, ami a valódi oroszlánok szerepeltetése miatt szó szerint lélegzetelállító.

2. Madarak (The Birds, 1963)

Alfred Hitchcock kultfilmje egy borzalmasan egyszerű, minden magyarázatot nélkülöző, épp ezért borzalmasan zsigeri alaphelyzetből indul ki: egy borús őszi napon a madarak hirtelen az emberekre támadnak. Az alkotás olyan jól működik, hogy még hónapokkal a Madarak megtekintése után is kellemetlen érzés keríti hatalmába a nézőt, ha a telefondrótokon gyülekező madarakat lát. Az ikonikus thriller az elmúlt hatvan év és az idejétmúlt trükkök ellenére is vajmi keveset veszített a hatásából.

1. A cápa (Jaws, 1975)

Nem gondolnánk, hogy az első helyezettel különösebb meglepetést okoztunk volna bárkinek. A cápa az egyetemes popkultúra elévülhetetlen darabja, amiről legutóbb még maga Quentin Tarantino is kijelentette, hogy szerinte ez minden idők legjobb mozifilmje. Ha valamilyen rejtélyes oknál fogva te még nem láttad Steven Spielberg alkotását, vészjósló zenéje akkor is biztosan felcsendül a fejedben, amikor egy nyaralás során a tengerben úszkálva túl messzire kerülsz a parttól.

Ez is érdekelhet:

A filmtörténelem tíz leghalálosabb földönkívülije

Az első talán meg fog lepni, de beláthatod, hogy a számok minket igazolnak.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában