Röviden a tények: a Netflix pénzén Antoine Fuqua rendező filmet forgat az ókori karthágói hadvezérről, Hannibál Barkaszról, aki a második pun háborúban hadseregével átkelt az Alpokon, hogy északról támadjon Rómára. A filmben Hannibált Denzel Washington fogja eljátszani.

Ez pedig manapság már nemigen veri ki senkinél a biztosítékot, hiszen épp a Netlix legutóbb magát Kleopátrát játszatta el egy fekete színésznővel egy ismeretterjesztő (!) sorozat egyik epizódjában, ami Egyiptomban komoly felzúdulást okozott, az ingerküszöböt pedig igen erősen elmozdította felfelé.

Talán felesleges is hangsúlyozni, hogy történelmi ismereteink alapján sem a görög gyökerekkel rendelkező Kleopátra, sem a föníciai származású Hannibál nem volt fekete bőrű, de a Netflixet ez a legkisebb mértékben sem érdekli. Egy ismeretterjesztő alkotás tekintetében azért egy-egy ilyen húzás minimum megkérdőjelezhető, a Hannibálról szóló mű esetében viszont nagyjátékfilmről beszélünk, ahol mi már hajlamosak lennénk elnézőbbek lenni, már csak azért is, mert Washington kiváló színész.

Tunézia ezzel szemben már inkább érezheti sértve magát, hiszen Hannibál Barkasz és az ókori Karthágó az ő történelmük része és a hírek szerint náluk fel is erősödtek az elégedetlen hangok. Több online fórumon, közösségi platformon is hangot adtak ellenérzéseiknek a felhasználók és aláírásgyűjtés is indult az újabb történelemhamisítás ellen, bár egyelőre ez nem túl sikeres.

Még a tunéziai parlamentben is felmerült a téma, amikor az országgyűlés egyik tagja felszólalásában bírálta Hayet Ketat Guermazi kultúrális minisztert amiatt, hogy nem foglalt állást az ügyben a Netflix ellen.

A Netflixet ismerve mi nem gondolnánk, hogy a stúdiót különösebben érdekelni fogják a negatív hangok, hiszen korábban sem hagyták, hogy ezek befolyásolják a kreatív döntéseket. Az egy kicsit nagyobb baj, hogy Antoine Fuqua rendezőtől mi nem igazán várunk semmi maradandót és hát a stúdió sem arról híres, hogy szigorúan megválogatná, milyen projektekre ad pénzt.

(Forrás: The Guardian, főkép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Itt van a Mr. és Mrs. Smith sorozatváltozatának első előzetese

Az eredetiben még Brad Pitt és Angelina Jolie feszítettek a címszerepekben.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Végül a Netflix mutatja be Richard Linklater új vígjátékát, melynek be is futott az első kedvcsinálója