Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem szemérmeskedtünk, hanem összetoboroztuk Nektek a filmvilág tíz legnagyobb tuskóját, hogy válaszoljunk egy-két égető kérdésre. Például: Az rendben van, hogy ezek az alakok valami elképesztő türhőségekre képesek a vásznon, de vajon az őket megszemélyesítő színész Oscar-gyanús alakítást pakolt elénk, vagy egész egyszerűen csak magát adta?

 1. 5/5


  José Luis Torrente – Santiago Segura

  „Verjük ki egymásnak! De semmi buzulás!”

  A szerep

  Ha lenne filmes díja a bunkóságnak, akkor a spanyol exzsaru valószínűleg életműdíjat vihetne haza. Torrente egész egyszerűen notórius tapló, akinek a legváltozatosabb böffenet-foltok tarkítják zsíros zakóját, hogy az alsógatyája higiéniájáról ne is beszéljünk. Persze a külsőségeknél nem áll meg a siralmas jellemrajz, hiszen a visszataszító formához penetráns tartalom társul. A dagadék nyugodt szívvel sápolja meg rokkant apja egész nap összekoldult fillérjeit, de a legutóbbi ámokfutásában az sem okozott neki gondot, hogy eltegye láb alól egyik rokonát.

  A színész

  Akiknek volt szerencséjük részt venni a nemrég Santiago Segurával tartott közönségtalálkozón, azok meglátva a Művész Urat nem hittek a szemüknek. Persze nem azt vártuk, hogy Segura egy lepattant verdával nekihajt az épület falának, aztán a jelenlévő hölgyek seggét végigfogdosva (ha néhány úr is becsúszik, hát egye fene) ittasan a pulpitusra támolyog, majd ott pisálni kezd, de azért arra sem számított senki, hogy a spanyol színész inkább tűnik egy avantgárd festőnek, mint a kortárs idióták legnagyobb ászának. Emberünk ráadásul bevallotta, hogy a negatív kritikák eléggé bántják a lelkét. Még ilyet!

  Magát adta?

  A helyzet az, hogy Segura nagyon is tudja, hogy mit csinál. (Pénzt.) Egyetlen hibája, hogy végleg beleragadt a suttyó karakter szerepébe.

 2. 4/5

  Ford Fairlane – Andrew Dice Clay

  „Eszem-f*szom megáll!”

  A szerep

  Ford Fairlane, a rock’n’roll detektív csak annyira tuskó, ami még nem megy a coolság rovására. Tegyük hozzá gyorsan, hogy ez a figura Nagy Feró nélkül csak bajosan vívott volna ki kultstátuszt Magyarországon. A magyar szinkronnak minden emberi számítás szerint borzalmasan kellett volna sikerülnie, de furcsa módon nem ez történt, hanem épp az ellenkezője. Az olyan egysorosok, mint például „Clint Eastwood… bekaphatja!” vitték a prímet, és a figura ars poeticája is összefoglalható egy jelenetben: A fináléban Ford a rá fegyvert szegező rosszfiúnak előadja a „Légy férfi! Küzdjünk meg ököllel! Csak te meg én!” kezdetű monológot, mire ellenfele eldobja a pisztolyt és kést vesz elő. Hősünk ekkor fegyvert ránt és tüzel. „Te tényleg ilyen hülye vagy? Csak te és én mi? Hülye f*sz!” Ilyen egy igazi lovag!

  A színész

  Andrew Dice Clay főállásban stand-up komikus, mégpedig a keményebb fajtából. Nem épp a finomkodásról híres, így pályatársai sem mulasztják el róla megjegyezni, hogy műsorai rasszisták, tiszteletlenek és durvák. Amikor például fellépett a Saturday Night Live házigazdájaként, több női meghívott is lemondta fellépését. A botrány persze jó reklám volt a show számára, és a nézettségi adatok is megugrottak. Filmográfiája nem épp kilométeres, és igazi kasszasikerek sem fűződnek a nevéhez, de nálunk Ford Fairlane-ként – a Nemzet Csótánya hathatós támogatásával – örök dicsőséget vívott ki magának.

  Magát adta?

  Hajlamos magasról tenni a politikai korrektségre és úgy általában sem szeret túl sokat foglalkozni a széplelkek sirámaival. Határozottan van benne egy kis Ford Fairlane.

 3. 3/5

  Ali G/Borat/Brüno/Aladeen – Sacha Baron Cohen

  „Booyakasha!”

  A szerep

  A wannabe rapper (Ali G), a kazah veszedelem (Borat), az überhomokos osztrák (Brüno) és a kegyetlen diktátor (Aladeen) közös nevezője a gátlástalan idiotizmus. Ezek az arcok olyan feledhetetlen pillanatokat okoztak nekünk, mint például amikor Borat egy zacskó sz*rral besétált kifinomult amerikai vendéglátói étkezőjébe, vagy amikor a divat-zsidónak öltözött Brüno a Közel-Kelet legforróbb pontjain kezdett a nyílt utcán grasszálni. Embere válogatja, hogy ezeket a képsorokat látva ki köpte ki a tüdejét a röhögéstől és ki hagyta el paprikás hangulatban a mozit, de egy biztos: az angol humorista senkit nem hagy hidegen.

  A színész

  Emberünket a Paramount Comedy nevű csatornán látta először kamera, ahol Brünoként tűnt fel, majd később az AliG Show-val robbantott. Szépen sorban megalkotta hülyébbnél-hülyébb alteregóit, majd mindegyik kapott egész estés filmet is. A humorista rendszeresen olyasmiket vállal be, amit előtte senki nem mert. Meztelenül berohanni egy konferenciára és ott spontán hiriget bemutatni hájas asszisztensével olyan dolog, mely nála simán belefér a „geg” kategóriába. Aki azonban azt hiszi, hogy mindez csak alpáriságában szórakoztató, annak ajánljuk szíves figyelmébe a Brüno azon jelenetét, amikor a címszereplő horror-fotósorozathoz toboroz gyerekszínészeket. Tartsa fel a kezét, akinek az arcára fagyott a mosoly!

  Magát adta?

  Bizonyos szempontból igen. Sacha Baron Cohen egy vérbeli provokátor, aki nem köt kompromisszumokat. Riszpekt!

 4. 2/5

  Király Sanyi – Horváth Lajos Ottó

  „Katicaaa… Finom katicaaa!”

  A szerep

  Az Üvegtigris trilógia emblematikus arca a halmozottan hátrányos helyzetű Király Sanyi, aki a rozzant büfékocsi szériatartozékaként ökörködte végig mindhárom részt. Hogy pontosan hogy került a díszes társaságba, arra nem derül fény, de igazából nem is érdekes, hiszen a Tigris körül csak úgy hemzsegnek a defektes alakok. Persze Sanyi még közülük is magasan kiemelkedik. Ő nem a szó degradáló értelmében tuskó, hanem inkább egy ártalmatlan hülye, akin már akkor röhög a nagyérdemű, ha csak betéved a képbe.

  A színész

  Tessék megnézni egy olyan werkfilmet, melyben megszólal a Sanyit megszemélyesítő Horváth Lajos Ottó! Biztosak vagyunk benne, hogy egy tizedmásodpercig még a film legnagyobb rajongóiban is felmerül a kérdés, hogy ki ez a csávó. Az ordenáré (és ne tagadjuk: elmebajos) Király Sanyi megformálója ugyanis – legyen ez bármilyen meglepő – nem egy gyogyós, hanem egy Jászai Mari-díjas színész, aki ráadásul nem átall komolyan elmerülni szerepében. Az akciófilmekben sem halnak meg igazából, tudtátok?

  Magát adta?

  Szó sincs róla! Profi színész, aki még az értelmi fogyatékos Király Sanyi karakterében is a kihívásokat keresi.

 5. 1/5

  Mr. Bean – Rowan Atkinson

  „Bingo!”

  A szerep

  A készítők szeretik Mr. Bean kalandjaiba belemagyarázni a modern világban elveszett, elidegenedett egyszerű kisember történetét, mintha a röhögtető bénázást bármiféle intellektuális szimbólumrendszerrel kellene igazolni. A gegek tökéletesen működnek további elemzés nélkül is, mely elsősorban Rowan Atkinson elképesztő teljesítményének köszönhető. Amikor Mr. Bean az étteremben telerakja a hegedűs gatyáját tatárbifsztekkel, vagy száraz gallyakra kent lekvárral kínálja vendégeit, csak a reménytelenül sótlan alakok arca marad rezzenéstelen. Az egész estés filmeket is szerettük, de a sorozat volt az igazi.

  A színész

  A Rowan Atkinson és Bean közötti szakadék nem is lehetne mélyebb. Atkinson ugyanis nem csak a csetlés-botlásban van otthon, de nem áll távol tőle a rendezés és a producerkedés sem. Nem mellesleg az Oxfordon szerzett villamosmérnöki diplomát és technikai beállítottsága révén komoly gyűjtőszenvedély jellemzi, csak ő bélyegek helyett autókat gyűjt. Több angol autós újságba is publikált már, például a Car, az Octane vagy az Evo magazinokba, az egyik Top Gear epizódban pedig egy Kia Cee’d-del pályarekordot állított fel. Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy ezt a rekordot később Matt LeBlanc megdöntötte. Fájó pont lehet ez Atkinson életében.

  Magát adta?

  Mi sem áll távolabb tőle. Mr. Bean egy jól felépített, átgondolt és mesterien kivitelezett szórakoztatóipari termék.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.