5 dolog, ami eszünkbe jutott a Twin Peaks hihetetlenül beteg 8. része után
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha eddig voltak kérdőjelek a harmadik Twin Peaks évad értékét illetően, akkor mostantól ne legyenek.

1. A Twin Peaks még mindig fontos

Bár nem tudom kívülről az első két évad szövegét, és pár epizódot leszámítva nem láttam a sorozatot 1992 óta, kétségtelen, hogy sok kortársammal együtt a mai napig életem egyik legmaradandóbb filmélményének, és a vizuális DNS-térképem apró, de fontos részének számít a Laura Palmer halála körül bonyolódó történet. Így aztán izgatottan, de félve vártam az új Twin Peaks évadot, hiszen láttuk már, mi történhet, ha egykoron erős kreatív energiával megáldott alkotók felélesztik kultikusnak számító műveiket. Most hirtelen jusson eszünkbe Ridley Scott és az erősen vitatott Prométeusza, ami rendesen odapörkölt az Alien-sorozat fekete öves híveinek. A harmadik évad első epizódjai utáni kritikák azonban kedvezőek voltak (nekünk is tetszett), noha egy kritikus sem tudta igazán, mire lehet számítani a folytatásban. A káosz, a szürrealizmus, az ad hocszerűen elindított, és (egyelőre) a semmibe futó szálak, a brutális erőszak és az abszurd humor határát suroló jelenetek váltakozásában érezni kohéziót, erőt, és azt, hogy a káosz mögött egy tiszta, 70 évesen is alkotói ereje teljében lévő géniusz áll.

2. Ez bizony tévés csúcspillanat volt

Az első hét rész lassan folydogáló, értelmezhető nyomokat pipettányi méretben adagoló cselekménye után múlt vasárnap bemutatták a nyolcadik részt, ami kétségtelenül az újkori televíziózás egyik csúcspontja, és minden idők egyik legerősebb epizódja – minden sorozatot illetően.

3. Cooper ügynököt komolyan kell venni

Korábban már Kyle Maclachlan is figyelmzetett arra, hogy a nyolcadik, „A visszatérés” című epizód olyasmi lesz, amit még nem láttunk tévéképernyőn. A nagyközönség – beleértve a kritikusokat is - nem vette túl komolyan a kijelentést, némi elfogultsággal vádolva a színészt, hogy aztán rádöbbenjenek, mennyire igaza volt. Sokak Stanley Kubrickot és a 2001 Űrodüsszeiát emlegetik, nekünk Peter Greenaway jutott eszünkbe, aki szerint a filmeknek szavak nélkül, csak képekkel illene elmesélniük a történetet, minden más csak megfilmesített regény.

4. Jönni fognak a mémek

Nem szeretnénk spojlerezni, elemezni, ezért röviden annyit írunk, hogy a 8. rész egy filmrendező művészi terrortámadása a tudatalattink ellen, egy art horrorfilm, ami olyan emlékezetes jelenetekkel van telepakolva, amik egyrészt legrosszabb rémálmaidban fognak kísérteni, másrészt amelyekből olyan mémek lesznek, mint a Trónok harca Walk of Shame-je (Shame!), Jesse Pinkman bitchezése a Breaking Badből és még sorolhatnánk.

Got a light?

5. Éljen David Lynch

Meg Mark Frost is, az összes szereplő, a sorozat mögé beálló Showtime, de főleg David Lynch.

Köszönjük, mester, és várjuk a következő részt.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.