Vince Vaughn. A férfi, aki egyetlen szerepet alakít hitelesen. Vince Vaughnt. Ezúttal Vince Vaughn Berlinbe megy üzletet kötni. És közben egy pillanatig sem felejt el Vince Vaughn lenni.

Vince Vaughn szerepében ezúttal megint Vince Vaughn játszik két gyermekét nevelő családapát, akit kirúgnak munkahelyéről, majd saját vállalkozásba kezd egy idős és egy fiatal lúzerrel. Amikor végre bejönni látszik nekik egy üzlet, amiért utazniuk kell, méghozzá a festői Berlinbe, meg kell próbálniuk diszfunkcionális bagázsból viszonylag működő üzletté kovácsolódni. De a társaság egyáltalán nincs felkészülve Európára, és úgy nagyjából a profi üzleti életre.

Ken Scott rendező 2011-ben megírta és megrendezte a remek Starbuck című filmet, ami Hollywoodnak annyira megtetszett, hogy felkérték, ugyan forgassa már le annak amcsi verzióját Vince Vaughnnal, és jól el is cseszte azt. Eltűnt az élet a filmből, a rossz casting megbosszulta önmagát. Kár, pedig mi kifejezetten szerettük az eredeti Starbuck-ot. Scott most megint Vince Vaughnnal tér vissza, aki bebizonyítja, hogy ő a vígjátékok Steven Seagalja, az eszköztára továbbra is üres, de nem tudsz rá haragudni.

Az Unfinished Business minden lehetséges klisét ellő az amerikaiak európai road tripen vannak-témakörben, szerintük Európában minden csaj két mondat után dugható, a németek spritz-nek hívják a szaunát, ahol nők és férfiak együtt meztelenkednek, a GPS pedig fennhangon ismétli az egyébként tényleg vicces flügelschlagen-szót, aminek persze legalább annyi értelme van, mint a Top Secret német nyelvleckéjében a savanyúkáposzta van a bőrgatyámban-mondatnak.

Berlinben persze éppen szado-mazo melegfesztivál van, miért is ne lenne, amelybe szinte merőlegesen csapódik bele a talicskaszexre vágyó öreg (érthetetlen, de sikerült megszerezni a szerepre a kétszeres Oscar-jelölt Tom Wilkinsont) és a szűz debil (David Franco), akikkel minden megtörténik, amire számítasz. Félreértések, szexuális poénok tömkelege következik, de az a helyzet, hogy bármi is folyik, nem tudsz haragudni az Üzlet bármi áron-ra.

Hiába a kliséhalmaz, a gyermekeit távnevelésben részesítő apuka, a faroklóbálás, az üzleti élet iszonyatosan slendrián bemutatása, nem lehet haragudni Vince Vaughnra és barátaira. Olyan film az Üzlet bármi áron, ami nem jó ugyan, de másfél órára képes kikapcsolni, láttad már ezerszer, persze, és néha túlságosan sok tud lenni (Franco karaktere például túl sokszor lett idegesítően az arcukba tolva), arról nem is beszélve, hogy itt, Európában tudjuk, hogy a film Berlinje csak egy elképzelt mesehelyszín, egy latexbe bújt pornóváros, ami távol esik a valóságtól.

Ahhoz azonban nem kell európainak lenni, hogy leessen, Ken Scott bizony nem sokat tud az üzletekről, így maximum annyit mond róla, hogy össze kell hozni a nagy bizniszt, de nagyon, és nagyon ügyesen, hókuszpókusszal, bármi áron. Akár ellentmondások árán is, amelyekkel tele van a forgatókönyv. Akinek ez elég, az nem fog csalódni.

A player szerint

  • Lassan már unalmas látni, hogyan képzeli el Európát Amerika
  • Tom Wilkinson számára viszont lejtmenet a film
  • Vince Vaughn még mindig hitelesen hozza Vince Vaughnt
Player-méter
5
Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Az év egyik legjobb játéka is lehetett volna, de a pénzéhség közbeszólt

Thor hangján szólal meg Deadpool a Deadpool és Rozsomák szinkronizált előzetesében

További cikkeink a témában