Szexuális úton terjedő szellemek. Köszönjük, majd értesítjük. Hogy lesz ebből maximális pontszámot kapó horrorfilm?

Úgy, hogy az It Follows a legkevésbé sem buta, és csak akkor hatásvadász, amikor nagyon kell. Itt nem VHS-kazi van, aminek megtekintése után kísérteni kezd minden kedves érdeklődőt egy kislány, hanem puszta szex, valaki lefekszik valakivel, az a valaki átad valamit annak a valakinek, aztán történik azzal a valakivel valami. Mégpedig az, hogy követni kezdik. Szépen lassan. Különböző embernek látszó tárgyak. Lehetnek ismerősök, lehetnek vadidegenek. De az biztos, hogy nem szeretnéd, ha elérnének hozzád.

A Valami követ híre orbitális fesztiválkedvencként már eljutott a világ szinte minden pontjára, és nagyjából úgy vártuk, mint a messiást. Aki viszont attól félt, hogy olcsó eszközökkel akarja majd kipattintani a székből, megnyugodhat, mivel a film csak egyszer-kétszer operál olcsó horroros eszközökkel, ráadásul akkor sem tűnnek olcsónak, hiszen az arcunkba ugrás is gyönyörűen fel van építve, nem csak úgy céltalanul történik.

A történet egyébként tényleg végtelenül bugyutának hangzik, egy lány, bizonyos Jay (Maika Monroe) összejön egy sráccal, és miután a kocsiban elintézték az elintéznivalót, a srác nem túl finoman közli vele, hogy mostantól Jayt bizony követni fogják mindenféle dolgok, jönni fognak kegyetlenül, mint az adóhivatal, bármilyen emberi formát ölthetnek, és ha elérnek hozzád, hát akkor már bánhatod, hogy tartós tejet vettél. Egyetlen módja van annak, hogy megszabadulj az átoktól: ha továbbadod valaki másnak szexuális úton.

Ha most hangos röhögésben törtél ki, megértem, de az It Follows annyira okosan kezeli ezt a végtelenül idióta történetet, hogy az nagyon nincs benne a pakliban, ráadásul az a fajta horrorfilm, ami a régi vonalas feszültségkeltés híve, mivel legtöbbször tényleg nem történik semmi undorító, felháborító vagy véres dolog, mégis a frászt hozza rád. Rettentően nyomasztó, az ismeretlen színészek jól teljesítenek, a forgatókönyv remek, a hosszú snittekkel dolgozó operatőri munka pedig az első pillanattól az utolsóig tökéletes. Így kell horrorfilmet készíteni manapság. Perfekt darab.

A player szerint

  • Az elejétől a végéig hibátlan
  • Rettenetesen rémisztő, de abszolút old school horror
  • Butának tűnő sztori, amit nagyon okosan bont ki a film
Player-méter
10
És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában