Az FX két új vígjátéksorozatot is ránk szabadított párkapcsolati témakörben. Idén ennél jobb már nem nagyon fog történni velünk a tévében sitcomügyileg.

Végre nem arról van szó, hogy valami szirupos cuncimókussággal áld meg minket a sors, ugyanis ez a két frissesség valahol ugyanazt mondja ki, és ugyanúgy teker a romantikus komédiákon. Történetesen olyan oldalait mutatja meg a párkapcsolatnak, vagy a házasságnak, amit így és ebben a formában nem szoktak.

Itt van a You’re the Worst, ami két kiállhatatlan emberről szól, egy lányról, Gretchenről (Aya Cash) és Jimmyről (Chris Geere). Egyikük sem az a típus, akikkel szívesen haverkodnál. A parasztlét legszebb példányai ők, beszólnak bárkinek, ajándékot lopnak esküvőkről, de egy rosszul sikerült lagziról távozva mégis megtalálják egymást, aztán jön az érzelemmentes szex. Ami elég jól sül el. Csakhogy máris ott kezd lebegni valahol egy kapcsolat lehetősége, amitől mindketten elzárkóznak. A tahófalvi tahó srác később egyszerűen képtelen megszabadulni a lánytól, szóval előbb-utóbb kapcsolat lesz ebből, akárki meglátja!

És akkor most valami egészen más. Azaz majdnem. Married! Russ (Nat Faxon) és Lina (Judy Greer) házassága már közel sem mondható szenvedélyesnek, az állandóan kanos férfit már nem kívánja felesége, és még azt sem engedi neki, hogy az ágyban recskázzon, ellenben ha leköltözik a földre, akkor felőle mehet a dolog. Egy végletekig kiüresedett, mégis valamiért működő házasság ez, amiben talán csak a gyerekek tartják össze a falakat. A Married azért lehet jó, mert a pilot alapján teljesen szanaszét tudja tekerni a nemkívánatos házastársi témákat, és közben még röhögtetni sem felejt el.

Már azért lehet sejteni, miért is veszem egy kalap alá ezt a két friss sorozatot. Mert egyrészt tahó humort hoznak, ami ugyebár tud nagyon jó is lenni. Másrészt mindkettő a párkapcsolat egy-egy fázisát festi le nem túl pozitív, de szórakoztató módon, úgy, hogy a végén még a feelgood-faktor is beköszönjön. És erre aztán tényleg alig képes valaki.

A You’re the Worst azért működik, mert egészen egyedi módon kezeli a karaktereit. Eleve két szerethetetlen, mégis valahol kedvelhető szereplő áll a középpontban, és ez tulajdonképpen a Married-re is igaz. Mert ott például kit szeressünk? Az unott feleséget? Vagy a bármire képes férjet? Igazából bármelyiket, mert valahol mélyen legbelül tudjuk, hogy ránk is ez várhat.

Pont attól működik a szexszel dúsított YTW és a keményebb poénokkal megáldott Married is, hogy végig ott bujkál az emberben a gondolat, hogy vajon belőle is ez válik-e majd. Egy cinikus barom, egy unott férj, aki már nem képes élvezni az életet, aki mindent elront, elügyetlenkedik. És ezt használja ki mindkét sorozat kőkeményen.

Az pedig már megint más kérdés, hogy a poénok milyensége mennyire talál be. A You’re the Worst egy fokkal kifinomultabb, már-már brit humort csempész be a tévébe, a Married viszont izomból megy bele a keményebb helyzetekbe, de nem alpári módon, pedig annyira egyszerű lenne belecsúsznia az altesti poénok tengerébe. Nat Faxonék inkább olyan poénokat hoznak, amiktől azonnal megérik a facepalm, csak az a kérdés, hogy vajon meddig fog az ő esetükben működni ez az annyira bénák a főszereplők, hogy már oda sem merek nézni faktor. Lehet húzni azzal, hogy egyszer a feleség, egyszer a férj bénázik, de félő, hogy hamar unalmassá válik, ha kifogynak a házastársi pokol témáiból.

A You’re the Worst eléggé erősnek tűnik, de azt sem fogja bevenni a gyomrunk sok évadon keresztül, ha a páros állandóan szakít, majd összejön, ott azonban meglebegtettek egy sztármenedzseri szálat, ami elég szórakoztató tud lenni (Gretchen melója eléggé sok poént hozhat). Igazából mindkét sorozatot nézni kell, mert ilyen jó sitcomok régen indultak el, és ha szeretjük az erősen cinikus, tahó humort egy kicsit visszafogottabb változatban, akkor meg is találtuk az új kedvenc két vígjátékszériánkat. Végignézzük mindkettőt, abból baj nem lehet.

És ezt olvastad már?
Emily Ratajkowski idegből tolja a meztelenkedést Instagramon, ha már úgy hallotta, hogy lehet