Ha hajlamos vagy kifogást felhozni amellett, hogy miért nem megy a nyelvtanulás – nincs időd, türelmed, nyelvérzéked; szar nyelvtanárokat fogtál ki világéletedben, vagy ez a hajó már úgyis elúszott –, akkor Lindie Botes története talán elgondolkodtat, miután kicsit szíven üt téged. De remélhetőleg inspirálni is fog eléggé abban, hogy te is hasonló babérokra törj.

Ambíció nélkül a tehetség mit sem ér, tudjuk ezt már régóta, ezt pedig a dél-afrikai Lindie Botes példája is megerősíti, aki 2017 november végén döntött úgy, hogy szeretné megtanulni ékes anyanyelvünket. A digitális forradalom gyermekeként nem tankönyvekkel vagy nyelvórákkal próbálkozott, hanem online programokkal és webalkalmazásokkal.

A magyar ábécét például YouTube-videók révén tanulta meg, a betűk kiolvasását, valamint a hangok kiejtését is. Aztán a Forvo nevű alkalmazás volt a segítségére a kiejtés gyakorlásában, emellett rengeteg magyar zenét hallgat, közben pedig a dalszövegeket is követi. És néhány barát nyelvtanuláskor is jól jön: Skype-on keresztül szokott kommunikálni egyik magyar ismerősével, hogy élesben is gyakorolhassa a nyelvhasználatot. És hogy hol tart, azt mutatjuk:

A Dél-afrikai Köztársaságban született lány egyébként Párizsban nőtt fel, majd Pakisztánban és Dubajban is élt, a szülei pedig jelenleg Japánban tartózkodnak, így valamelyest érthető az, hogy miként került kapcsolatba ennyi nyelvvel. Otthon egyébként afrikaansul beszélnek – ez az ország hivatalos nyelve, amely a hollandból önállósodott –, 2009-ben pedig elkezdett érdeklődni az ázsiai nyelvek iránt, így a koreai, japán, mandarin, mongol, maláj, urdu, vietnami és filippínó nyelv tanulásába is belefogott.

Ha kíváncsi vagy egyébként arra, hogy miként halad a nyelvtanulással, akkor itt követheted őt.

(forrás: Neeslanguageblog.comHVG)

És ezt olvastad már?
Jim Carrey szívmelengetően gyogyós videóval köszöntötte magát hatvanadik születésnapján