Miért fizetnél közel 5000 forintot egy liter ásványvízért, ami még a környezetet is elcseszi? Hát mert megteheted!

Valószínűleg így gondolkodtak azok a svájci vásárlók is, akik a kiváló minőségű csapvíz vagy a közel azonos ásványianyag-tartalmú mezei ásványvíz fogyasztása helyett kicsengették ezt az összeget a Berg nevű palackozott vízért.

A Berg esetében a palackba a grönlandi úszó jégtáblákból kitermelt víz kerül, majd a kanadai cég Halifaxból áthajóztatja a szállítmányt Antwerpenbe, ahonnan kamionok szállítják azt a svájci vásárlókhoz.

Ócsó

Az egész egy gyönyörű metafora a természet kizsákmányolásáról. A terméket eleve a globális felmelegedés szimbólumaként is használatos jéghegyekből csapolják, majd keresztülutaztatják a világon, jelentős ökológiai lábnyomot hagyva szerencsétlen bolygónk arcán, hogy

egy olyan országban adják el tehetős embereknek, mely gyakorlatilag dúskál a kiváló minőségű édesvízben.

Egy egészséges gondolkodású ember számára a fentiek alapján már minimum gyanús, hogy egy ilyen termék megvásárlása nem lehet más, mint sznobizmus, amiből a kanadai gyártó szépen kitermeli a maga millióit, az meg úgy nagyjából megint senkit nem érdekel, hogy ez jó-e a környezetnek vagy sem.

Most értünk meg annyira, hogy végre ez már nem csak egy kósza gondolat, hanem hangosan kimondott tény, a Berg ugyanis megkapta az Alpok Kezdeményezés nevű természetvédelmi aktivistacsoport Ördög Köve-díját, ami a legabszurdabb termékeknek évente odaítélt környezetvédelmi szégyendíj.

Az Alpok Kezdeményezés érzékletes grafikája

A Manor nevű bolthálózat, amely Svájcban forgalmazta a gleccservizet, már be is jelentette, hogy többé nem árulják külföldi vízmárkák termékeit, köztük a Berget sem.

A Berg ásványianyag-tartalmát itt csekkolhatod. Előre szólunk, hogy semmi olyasmit nem fogsz a táblázatban találni, ami ne jönne szembe egy akármilyen ásványvízben, az egészségedhez szükséges anyagokat pedig simán magadhoz tudod szólítani a konyhai csapon keresztül is.

Igaz, azzal nem lehet nagyon felvágni, de legalább a bolygó sem lesz tőle szarabb hely.

(via)

És ezt olvastad már?
A körözött személy elvitte a topkommentet, miután odaszólt a rendőrség posztja alá