Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A pontos dátumot nem tudjuk, hiszen a NASA nem bocsátkozott részletekbe. Csak annyit közöltek, hogy 25,6 kilométeres magasságban egy hatalmas tűzgömböt észlelt még tavaly év végén az amerikai hadsereg. A robbanás okát aztán az űrügynökség kutatói azonosították: egy meteor szakadt darabokra és égett el a légkörben.

A kutatók szerint a meteor a légkör felsőbb rétegében a súrlódás következtében robbant fel, ezzel akkora energiát felszabadítva, mely a hirosimai atombombánál tízszer nagyobb volt. Ez ezért nem piskóta, egy átlagember számára a kataklizma mégis észrevétlen maradt.

Ennek oka leginkább az volt, hogy az eseményre a Bering-tenger fölött került sor, így kizárólag amerikai katonai műholdak vették észre. Erről az esetről nincs képanyag, de a NASA közzétett egy képet egy szintén tavalyi, hasonló eseményről, melyen muszáj volt kis piros karikával jelölni a robbanás helyét:

Ennél azért az év végi pukkanás egy kicsit nagyobb volt. A kutatók közlése szerint annyival nagyobb, hogy konkrétan ez lehetett az évszázad második legnagyobb meteorrobbanása. Csak a 2013-as cseljabinszki előzi meg.

És ha már itt tartunk...

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.