Kedden a délelőtti órákban külső védelmi tervgyakorlatot tartottak Tiszaújvárosban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint. Tudod, ez az, amikor megszólal a légvédelmi sziréna, aztán valaki beledörmögi a légkörbe a tudnivalókat, de akkora hangerővel, mintha az Úr szólna le a mennyekből.

Ezt hívják úgy, hogy Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer (szimpatikusabb nevén: MoLaRi), amit bizonyos időközönként tesztelni kell, nem romlott-e el, nehogy pont akkor zuhanjon be a szisztem, amikor szükség lenne rá.

A hasonló próbákat szokás előre bejelenteni, mert a téma egyébként rohadt félelmetes tud lenni, így nem árt felkészíteni a lakosságot arra, hogy a nap egy adott pontján velőtrázó sziréna, majd az egész megyén végiggurgulázó emberhang fogja megszakítani az ebédre föltett leves rotyogását.

Ami azonban a keddi teszten történt, arra nem lehetett felkészülni.

Úgy képzeld el, mintha hívnál egy villanyszerelőt, hogy nézze át a lakásod vezetékelését, kijön a kultúrált szakembergárda, aztán ezt kapod az arcodba:

Helyszini beszámolók alapján a sziréna, majd a szövegelés egy ideig rendben is volt, de az első etap végén a MoLaRi roppant építményének input oldalán lévő mikrofonba egyszercsak azt üvöltötte bele valaki, – már bocsánat, de a tények makacs dolgok –, hogy

„a kurvaisten bassza meg!”.

Van erről egy nem túl jó minőségű és vizualitásában nem igazán informatív videó, amit ajánlunk szíves meghallgatásra:

Aki nem értette volna a szirénapróbát!

Közzétette: Abari János – 2020. november 11., szerda

Mindez úgy hömpölygött végig BAZ-megye egy igen tekintélyes részén, mint egy égi kinyilatkoztatás, és ezzel még nem volt vége a show-nak, a kirohanást ugyanis még egy forduló követte, ami egy ideig sokkal szakszerűbbnek tűnt.

A bemondó ezúttal szinte szolgai alázattal ragaszkodott a beolvasandó szöveghez, de amikor már azt hitte a lakosság, hogy az előző csak egy trükkös érzékcsalódás lehetett, a munkatárs a mondandója végére idegesen odabiggyesztette, hogy

„basszameg!”

Ez meg itt Tiszaújváros, basszameg

Az ügyben a katasztrófavédelem is megszólalt. Elmondták, hogy figyelmetlenség folytán egy helyett hatvanöt végponton szólalt meg a riasztó, és valószínűleg e felett érzett csalódottságát kommunikálta le igen szerencsétlen módon a kolléga, bele a mikrofonba, teleszórva kurvaistennel Tiszaújváros és környéke minden háztartását.

A katasztrófavédelem sajnálja a dolgot.

(A főkép csak illusztráció. Mucsi Zoltánnak ehhez végképp nem volt semmi köze.)

És ezt olvastad már?
Jim Carrey szívmelengetően gyogyós videóval köszöntötte magát hatvanadik születésnapján