A londoni Természettudományi Múzeum idén is kiosztotta a világ legrangosabb természetfotós pályázatának tartott Wildlife Photographer of the Year győztes munkáinak járó díjakat.

A 2019-es győztes a kínai Pao Jung-csing A pillanat című munkája lett, melyen egy tibeti róka és egy mormota drámai-komikus találkozása látható. A zsűri elnöke kiemelte, hogy a fotó időzítése egyszerűen tökéletes, bár ehhez a megállapításhoz még csak szakértő szemre sincs szükség.

Íme:

A további díjazottaknak sincs épp okuk szégyenkezésre. Az év fiatal természetfotósa díjat egy 14 éves új-zélandi srác vihette haza. Cruz Erdmann képén egy nagyúszójú kalmár látható, amit Erdmann egy éjszakai búvárkodás alkalmával kapott lencsevégre az Indonéziához tartozó Celebesz szigetének északi partjánál.

Egy magyar nevező, Máté Bence szívszaggató képét is kiemelte a zsűri. Túlélési ösztön című fotója korábban már elnyerte a World Press Photo természetfotó kategóriájának fődíját is. A képen megcsonkított békák láthatóak, melyek hátsó végtagjait étkezési célból vágták le kegyetlen kezek, majd a még élő maradékot visszadobták a vízbe.

Az állati portrék kategóriájában az indiai Ripan Biswas fotóját díjazták, melyen egy magát hangyának álcázó karolópók látható vadászat közben.

Az amerikai Daniel Kronauer díjazott képén egy Costa Rica-i katonahangya-kolónia látható.

Az emlősök viselkedése nevű kategória győztese Ingo Arndt munkája, melyen egy puma látható vadászat közben Patagónia chilei területén.

A feltörekvő fotósok között a francia Jérémie Villet munkáját díjazták. A fotón alaszkai vadjuhok láthatóak a kanadai Yukon területén.

A legjobb portfólió díját a német Stefan Christmann vihette haza. Fotóján nagyjából 5000 hím császárpinvin látható, amint az Antarktiszon összebújva védik egymást és a rájuk bízott tojásokat a szél és a hideg ellen, míg a nőstények élelmet keresnek.

A madarak viselkedése kategóriában a norvég Audun Rikardsen látványos képét díjazták. Ezen egy épp egy ágra leszálló szirti sas látható.

A városi természetfotó kategória fődíját a National Geographic fotósa, Charlie Hamilton James kapta az éjszakai New York patkányairól készült képe miatt.

Jasper Doest vidám-szomorkás díjnyertes képén egy japán majom látható, aki az elmúlt 17 évben egy tokiói színházban szórakoztatta a nagyérdeműt.

Shangzhen Fan káprázatos díjnyertes képe tibeti antilopok vándorlását mutatja be a kínai Kumukuli sivatag hóval borított homokdűnéin.

Az év természetfotósa pályázatot 55 éve hirdették meg először. Ma már 19 kategóriában díjazzák a legjobb természetfotókat. Idén közel száz országból, összesen 48 ezer fotó érkezett a pályázatra.

Fentebb az igen komoly mezőny legjobbjait láthattátok.

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában