Rövid nappalok, hosszú éjszakák jönnek egy olyan télen, amikor rengetegen dolgoznak otthonról, az energiahatékonyság pedig fontosabb, mint valaha.

A fény alapvetően fontos az életünkben, meghatározhatja a hangulatunkat, akár természetes, akár mesterséges fényről beszélünk. Az előbbi a késő őszi, téli hónapokban sokkal kevesebb, ezért kiemelt szerepet kap az utóbbi:

a világítás jelentősen hozzájárul minőségi életünkhöz, munkánkhoz, társasági életünkhöz és relaxációnkhoz is.

Rövidülnek a nappalok, korán sötétedik, kevesebbet időzünk a szabadban, így nagyon nem mindegy, hogyan bánsz a mesterséges fényekkel. Ma már többnyire gazdaságosak a világítótestek, de így sem mindegy, milyen helyiségbe, milyen szempontok szerint választasz lámpát.

Praktikus típus vagy?

Ha számodra fontos a praktikum, akkor többnyire könnyebben is döntesz, ezzel együtt néhány szempontot nem árt figyelembe venned. Mindenekelőtt kintre vagy bentre keresel lámpát? Merthogy ez a kettő eltérő megoldást igényel.

  • Kintre: Ha kültéri világításban is gondolkozol – akár dekorációnak, akár funkcionális megoldást keresve –, a fokozott biztonság érdekében a víz és egyéb környezeti behatások elleni védelem is fontos, ilyenkor mindig IP44-es vagy magasabb IP-jelölésű terméket, termékcsaládot válassz!
  • Bentre: Ez a gyakoribb eset. A beltéri világításnál lényeges, hogy milyen helyiségbe keresel lámpákat. Vedd  figyelembe, hogy mekkora az adott helyiség alapterülete, mennyi természetes fény jut be, és pontosan hová szóródik ez, és milyen napszakban – ezek mind befolyásolják, mennyi lámpatestre lesz szükséged.

Jó megoldás a funkciók keverése

Nagyban segíti az optimális energiafelhasználást – azaz olcsóbb is –, ha eleve ahhoz választasz lámpatesteket, hogy mit és hogyan szeretnél megvilágítani, milyen tevékenységhez van szükséged irányított fényre. Íme pár tipp a központi világítás (jellemzően mennyezeti lámpa) kiegészítésére.

  • Háttérvilágítással – állólámpákkal, falra irányított spotlámpákkal, LED-szalagokkal – célzottan világíthatsz meg egy-egy kisebb zónát.
  • Dekorációs világítással a szoba egyes részleteiben megbújó dizájnelemeket, képeket, emléktárgyakat, személyes relikviáinkat emelhetsz ki, akár a 3D-hatás erősítésével.
  • Munkalámpák – leginkább olvasólámpák, íróasztali lámpák, pult alatti megvilágítások – segítségével a legjobb irányított fényű világítást kapod olvasáshoz, barkácsoláshoz.

Ha odafigyelsz ezekre, nemcsak megfelelő hangulatot teremtesz, de egyúttal elkerülöd, hogy állandóan fényárban ússzon a lakás teljesen feleslegesen, mondjuk amikor csak netezel egy sarokban, vagy a konyhapulton készíted elő az ételt, vagy épp a barátnőddel elköltött meghitt vacsora idején.

Home office

Az otthoni munkánál végképp fontos az energiahatékonyság, mert sokkal többet világítasz naponta. Ezért hát mindenképpen LED-es lámpacsaládokban gondolkozz, amivel éves szinten már jelentősebb összeget spórolhatsz meg.

Nappaliba, társalgóba, más közös helyiségbe érdemes mindegyik funkcióhoz világítást kialakítani, illetve kombinálni a különböző területek világításait.

Óvd a szemedet!

Gondolj a látásodra, illetve a fényérzékelésre is; ezen a területen leginkább a színhőmérsékletet vedd figyelembe! Ez ugyanis a fény színét határozza meg, és Kelvin (K) a jelölése. Mit jelentenek a dobozon lévő számok?

  • Melegfényű világítás a 2700-3300 K otthonos, kellemes fénye,
  • semleges, fehér fény a 3300-5300 K közötti tartomány (inspiráló hatású, élénkíti a használóját),
  • hidegfényű az 5300 K (koncentrációt emeli) vagy afeletti tartomány.

Ezeket ismerve és figyelembe véve befolyásolhatod a kedélyállapotod alakulását, a lakás hangulatát, a célhoz szabhatod a lámpa kiválasztását.

Stílus, hangulat, dizájn

Oké, fontos a praktikum, de az sem mindegy, melyik világítás passzol hozzád, milyen stílust keresel, milyen trendek vannak. Nézzük a legfontosabbakat!

Néhány éve indult, de most is megunhatatlan az indusztriális dizájn, a letisztult puritanizmustól egészen a már-már extrém stílusjegyekig. Meghatározó stíluseleme például a régi, ipari hangulatot idéző, fémes hatás, illetve a dísztelen, sallangmentes vonalvezetés, naturális anyaghasználat, a teljesen lecsupaszított, maximális funkcionalitásra törekvő kialakítás.

A puritanizmus ellenére ez a stílus- és hangulatvilág sem mentes az ötletes kialakításoktól, sőt a funkcionalitásba csempészett játékosság technikailag is látványos elemmel gazdagítja formavilágunkat. Egy-egy indusztriális lámpatest kitűnő választás lehet letisztult terekbe, mivel formabontó megjelenése karaktert ad a térnek.

Innovatív megoldások a világításon innen és túl

Az állandó technológiai innováció a világítástechnikát sem kerülte el. Mára természetes az energia- és környezettudatos felhasználhatóság, elég csak a speciális LED-technológiára gondolni, ami a korábbi Edison-izzókhoz képest 80-85 százalékkal gazdaságosabb felhasználást tesz lehetővé.

A gazdaságosság mellett a szín- és formavilág is egyénileg szabályozható számos modell és rendszer esetében, így többfunkciós megvilágítással és hangulati hatásokkal operálhatunk.

Jó megoldás a különböző fényforrással felszerelt helyiségeket vezérelhetővé tenni. A smart light rendszerek automatizált működtetésével kényelmesen szabályozhatod az otthonod világítását, előre vagy egyedileg is programozhatod a lámpáidat mobilról, bármikor, bárhonnan. A legtöbb vezérelhető lámpa pedig már hangvezérléssel is működtethető.

Kattints a BAUHAUS lámpakínálatának széles választékáért!

(Fotók: BAUHAUS, Unsplash, illusztráció)

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BAUHAUS.

Ez is érdekelhet:

Ennél olcsóbban nehezen termelhetsz magadnak fenntartható energiát

Drágulhat az energia, ezek a napkollektorok előállítanak neked napi 120-200 liter meleg vizet. Az egyik legolcsóbb zöld beruházás, ami ráadásul hosszú távra szól.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Segítünk, hátha egyszer azzal nyerhetsz nagy pénzt, ha tudsz mondani egy dominikai modellt

A világ legszebbjei közé választottak egy budapesti konyhát

További cikkeink a témában