Egy átlag magyar körülbelül 1200 képet tárol a telefonján, ami teljesen érthető, mert minden korábbinál egyszerűbb előkapni és lőni egy képet. A kérdés már csak az, mikor nézegetjük e számunkra oly fontos képeket, és miért lenne fontos kinyomtatni őket?

Tízből kilenc magyarnak van otthon fotóalbuma, ám a legtöbben ki sem nyitották őket az elmúlt másfél évben – derült ki az Epson ezer fős mintán végzett, országos reprezentatív kutatásán. Bár főleg az okostelefonjainkkal állandóan fényképezünk, mégis mindössze két százalékát nyomtatjuk ki a digitális képeknek.

Pedig a fotók rendezése és nézegetése pozitív hatásokkal jár, például elősegíti az emlékezést, és megerősíti a családi kötelékeket.

Egy átlag magyar körülbelül 1200 képet tárol a telefonján, ami teljesen érthető, mert minden korábbinál egyszerűbb előkapni és lőni egy képet. A kérdés már csak az, mikor nézegetjük e számunkra oly fontos képeket, és kitesszük-e őket otthon is?

A megkérdezettek több mint fele szomorúnak tartja, ha egy lakásban nincsenek kifüggesztve családi fényképek; ennek ellenére a magyarok átlagosan csupán 28 fotót nyomtatnak ki a telefonjaikon tároltak közül. A válaszadók egynegyedének nincs ideje ilyesmivel foglalkozni, a 19 százalékuk túl bonyolultnak tartja a keretezést, 16 százalékuknak pedig nincs nyomtatója.

Pedig érdekes módon az iskolai portréfotók majdnem minden második megkérdezett otthonában megtalálhatók – valószínűleg mert eleve nyomtatva kapjuk meg ezeket.

Sokak szerint „nyomtatásra érdemes pillanat” lehet egy nyaraláson készült fotó, vagy a születésnapi torta felvágása (mindkettőt 31 százalék nevezte meg) is. Legritkábban az ételekről (12%) és az első iskolai napról (15%) készült fényképeket nyomtatjuk ki, a lakásban lévő képeket pedig általában az életünkben történt nagyobb változások után cseréljük le.

Kézzelfogható emlékek, egyenesen a nyomtatóból

A nyomtatott fényképek bizonyos szempontból sokkal többet nyújtanak, mint a telefonon tárolt, soha meg nem nyitott fotómappák. A válaszadók több mint fele szerint a legfrissebb családi nyaralásokon és összejöveteleken készült fotók hangulatosabbá és személyesebbé teszik a teret, ami nem meglepő, az már talán inkább, hogy minden második megkérdezettet boldogsággal tölti el, ha a szüleik otthonában viszontlátják a saját arcképüket.

Tízből nyolc embernél rendszeres családi program a fotóalbumok közös lapozgatása, 94 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a gyerekeknek javítja az önbecsülését a saját magukról és szeretteikről készült fényképek rendszeres megtekintése. A válaszadók 88 százaléka egyetértett abban, hogy a rokonokról nyomtatott fényképek segítik a családi kötelékek megerősítését, és a gyerekeket is könnyebben megtanítják arra, hogy ki kicsoda a tágabb családtagok közül.

Linda Henkel, a Fairfield University kutató-pszichológusa szerint rengeteg pszichológiai előnnyel jár, ha az otthonunkban körbevesszük magunkat szeretteink fényképeivel: „A fotók válogatása, albumba rendezése, bekeretezése, és a családdal való közös nézegetése segíti az emlékezést és az összetartozás érzésének megteremtését.

És ez sokkal hatásosabb akkor, ha nem egy eszközön tárolunk mindent, hanem időnként kézbe vesszük, magunk mellett tudjuk a képeket.”

Az otthoni nyomtatásra manapság sokféle gazdaságos és jó minőségű megoldást választhatunk. Az Epson EcoTank nyomtatóit például úgy tervezték meg, hogy az újratölthető tintatartályokkal akár 90 százalékot is megspórolhassunk a nyomtatási költségeken. A tintatartályok nagy kapacitásának köszönhetően alacsony oldalankénti költség mellett állíthatunk elő kiváló minőségű nyomatokat.

(Fotók: Epson)

Ez is érdekelhet:

Az Apple beveti a 3D-nyomtatást

Először az acéltokos Apple Watch 9 tokjai készülnek majd az új eljárással, amit aztán egyre több termékre kiterjesztenének.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Segítünk, hátha egyszer azzal nyerhetsz nagy pénzt, ha tudsz mondani egy dominikai modellt

A világ legszebbjei közé választottak egy budapesti konyhát

További cikkeink a témában