Az egész európai piacra kihathat.

Ahogy a hagyományos taxisok fújnak az Uberre, úgy támadják a klasszikus szállásadók az Airbnb-t. Az Európai Uniós bíróság döntéséhez is egy konfliktus vezetett: a szállásadók egy franciaországi érdekvédelmi szervezete feljelentést tett egy párizsi bíróság mellett működő vizsgálóbírónál az Airbnb Ireland ellen, mivel információk szerint a cég a – Franciaországban az ingatlanközvetítők számára kötelező – adminisztratív szabályok betartása nélkül folytat az országban ingatlanközvetítői tevékenységet.

Az ügyben eljáró vizsgálóbíró azt kérdezte az uniós bíróságtól, hogy az Airbnb franciaországi tevékenységének korlátozása összeegyeztethető-e az elektronikus kereskedelemről szóló uniós irányelvvel, amely nem teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy korlátozzák az ilyen típusú szolgáltatásnyújtást másik tagállamból.

Az uniós bíróság ítéletében mindenekelőtt azt mondta ki, hogy a vonatkozó, elektronikus kereskedelemről szóló irányelv szerint a cég közvetítői szolgáltatást végez, amelynek célja, hogy egy elektronikus platformon keresztül díjazás ellenében összekapcsolja a potenciális bérlőket a rövid távú elszállásolást kínáló bérbeadókkal. Ez azonban nem nélkülözhetetlen a szálláshely-szolgáltatások megvalósításához, mivel a bérbeadók és a bérlők számos más, olykor már hosszú ideje rendelkezésre álló csatornán kapcsolatba kerülhetnek.

A bíróság indoklása szerint a vonatokozó jogszabály értelmében

az Airbnb közvetítői szolgáltatás "információs társadalommal összefüggő szolgáltatásnak" minősül,

az ilyen szolgáltatást végző vállalkozás tevékenységére pedig nem vonatkozhatnak az ingatlanügynökökre vonatkozó szabályok. Franciaországban tehát mentesülnek a plusz adminisztráció alól.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

Elindult a Rakéta, a Player jövőmagazinja!

November elején startolt el új magazinunk, a Raketa.hu, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire.

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okos otthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót.

Kövesd be a Rakéta Facebook oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!

És ezt olvastad már?
Minden negyedik családi házon végezhetnek valamilyen felújítási munkát még az idén