Évtizedekkel ezelőtt még simán kiengedték a cseppségeket játszani, akik gyakran koszos ruhában, lehorzsolt térdekkel jöttek haza vacsorára. Vidéken az ajtókat gyakran be sem zárták, hiszen a szomszéd bármikor átugorhatott egy kávéra vagy egy fröccsre. A világ azonban azóta jelentősen megváltozott.

Az információ áramlása felgyorsult, a technológia határai pedig kitolódtak. A digitális kommunikáció és a könnyebb utazás révén gyakran az a benyomásunk, hogy szinte bármelyik pillanatban bárhol ott lehetünk, ez pedig egyszerre örömteli és ijesztő. Az új világ pedig új veszélyforrásokat tartogat számunkra, amelyek ellen nem árt felkészülni otthonunkban.

A YALE PIR mozgásérzékelője éppen ezért jól jön akkor, ha szeretnénk egy olyan otthont megteremteni magunknak, amely megfelel a 21. század biztonsági követelményeinek.

Az elemmel működő beltéri mozgásérzékelő könnyen felszerelhető: nincs szükség kábelekre, ugyanis vezeték nélküli kapcsolatot használ. Mozgás esetén beindítja a riasztórendszert, és értesítést küld az okostelefonunkra. Természetesen a cég a kisállat-tartókra is gondolt: a mozgásérzékelő háziállatbarát változata 25 kilónál kisebb testű állat esetében nem indul be, így az szabadon mozoghat a házban, vagy az alsóbb szinteken is.

Aztán ott van a cég kültéri mozgásérzékelője is, amely ideális megoldás kertes házakba, és amelynek

érzékenysége szabályozható, így elkerülhető, hogy madarakra, macskákra beinduljon a riasztás.

Aztán említsük meg a kültéri kamerarendszereket, hiszen a mozgásérzékelő rögzített képsorok nélkül erős jóindulattal is csak félkarú óriásnak nevezhető. A letisztult, időjárásálló anyagból készült, IP67-es védettségű, modern dizájnú YALE eszközökből egy-, két- és négykamerás rendszerek is a rendelkezésünkre állnak.

A kialakításuk révén bárhol elhelyezhetők, a ház vagy a garázs falára is könnyedén szerelhetők, egyszerűen telepíthetők és felügyelhetők az applikáción keresztül.

Mozgás esetén értesítést küld az okoskészülékre, továbbá rögzíti a gyanús tevékenységet. A videófelvételek automatikusan rögzülnek a kamerába helyezhető SD-kártyára, így azok bármikor visszanézhetők. A DVR-egységgel rendelkező szettekben pedig 1 TB-nyi felvétel tárolható az egység merevlemezén. Ezen túlmenően használható az élő közvetítés funkció is, a mely az ingatlan valós idejű megtekintésére szolgál.

Érdemes még megemlítenünk a valamivel profibb Netatmo NOCO01 kültéri kamerát is.

Ez képes felismerni, ha valaki ólálkodik a ház körül, ha egy autó behajt az úttestről vagy egy állat megjelenik az udvaron, majd valós idejű jelentéseket küld az okoskészülékre.

Éjjel vagy diszkréten figyel az infravörös éjjellátóval, vagy bekapcsolja a kamera lámpáját. Az intelligens fényforrás megvilágítja az utat és elriasztja a nem kívánt látogatókat, az intelligens zónafunkció pedig lehetővé teszi, hogy a kiválasztott  területek különböző figyelmeztető jelzéseket kapjanak. Használható az élő közvetítés is, amely az ingatlan valós idejű megtekintésére szolgál,

az IP66-os védettségnek köszönhetően pedig a kamera teljesen időjárásálló.

A felhasználó számára a kamerához való okostelefonon történő hozzáférést egy banki szintű és egy end-to-end titkosított kapcsolat biztosítja, ami garantálja a legmagasabb szintű védelmet.

A Xiaomi biztonságtechnikai készülékcsaládja

A Xiaomi is rendelkezik profi biztonsági eszközökkel: beltéri biztonsági okoskamera, mozgásérzékelő és nyitásérzékelő is van a kínai gyártó repertoárjában. Utóbbi az öntapadós nyitásérzékelő, amely a Mi Smart Home Hubon keresztül hangos hangjelzést ad, illetve értesítést küld a telepített applikációval rendelkező okoseszközre az ajtó vagy ablak nyitása esetén.

A Xiaomi mozgásérzékelője szabadon álló, kompakt kialakításának, valamint kis méretének köszönhetően a ház bármely pontján elhelyezhető, továbbá emberi és állati mozgások érzékelésére is alkalmas. Beállíthatjuk, hogy küldjön értesítést az okoseszközünkre, amikor valaki belép a biztosított helyiségbe, valamint azt, hogy hangriasztással is jelezzen nekünk.

A biztonsági kamera pedig egy 2K felbontású, ultraszéles, 110 fokos látószögű (holttereket csökkentő) biztonsági kamera, amely kettős motorfejének köszönhetően 360 fokban forgatható horizontálisan és 108 fokban mozgatható vertikális irányban.

Könnyedén helyezhető asztalra, ablakba, mennyezetre vagy falra.

Továbbfeljesztett éjjellátó funkciójának és infravörös fényének köszönhetően kedvezőtlen fényviszonyok között is színes videófelvételt készít.

A készülék képes teljes adatátvitel-titkosítással a biztonságos felhő alapú adattárolásra is, valamint képes kiszűrni az emberi mozgást, így csökkentve a téves riasztások számát, amelyek az enyhébb mozgásokból, a fényviszonyok változásából vagy a házi állatok mozgásából erednek.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BAUHAUS.

És ezt olvastad már?
Az akkus gépek elhozták nekünk a munka szabadságát